Hormonnivåer på p-piller

Spørsmål

Hei. Jeg har gått på microgynon i snart 10 år. Mellomblødningene har vært regelmessige hele veien, bortsett fra de siste 2 årene. For 2 år siden begynte mellomblødning å utebli ca. hver tredje måned, og nå har mellomblødningene vært borte i nesten 1 år. Jeg gikk til lege og testet meg for hormonforstyrrelser, og da fikk jeg følgende resultat:

S-prolak 906 (ref. (<700)
S-kortim 980 (ref. 200-650)
S-østrad <0.07 (ref. >0,10)
S-testosteron 4.0 (ref. <3.0)
S-SHBG 127 (ref. 23-100)

Skyldes disse verdiene bare bruk av p-pille, eller er det noe som bør utredes videre? Legen min forklarte selv at hun ikke hadde nok kunnskap på dette området. Jeg har ellers ingen fysiske symptomer. Psykisk har det vært et litt stressende år i perioder, men det har ikke føltes uoverkommelig. Jeg ønsker bare å finne ut om dette er grunn til bekymring mtp. fremtidig plan om å bli gravid, eller om det som oftest vil gå seg til når man slutter på p-pillen. Bør jeg slutte på p-pillen allerede nå for å ha mulighet for å bli gravid om 1-2 år?

Svar

Hei,

De fleste av disse verdiene kan skyldes prevensjonen du bruker. Det eneste er at du har høyt testosteron, men det er mulig at dette ikke er fritt testosteron de har målt. Antageligvis er også dette et resultat av p-pillene. Jeg ville ikke begynt med noen utredning av deg basert på disse prøvene, evt ville jeg stoppet p-piller, sett på hormonnivåer om noen måneder, og så gått videre.

Noen kvinner kan ha vanskeligheter med å bli gravid etter p-piller, men kan avhenge av andre faktorer også som alder og generell helse. Hvis du er bekymret for dette, ville jeg også valgt samme tilnærming som diskutert over, seponert (sluttet med) p-pillene i noen måneder og brukt en annen type ikke-hormonell prevensjon, sjekket hormonene dine igjen, og så vurdert hva du vil gjøre. Det tar kroppen en stund å venne seg av hormonene og for kroppens innebyggete system, som inkluderer hjernen, flere kjertler og eggstokkene våre, til å få alt tilbake til basaltilstanden uten tilførte hormoner. Vi sier som regel til kvinner at det kan ta 6-12 måneder etter at de slutter med pillen å bli gravid, men det er mange som blir gravide med en gang.

Mvh,

Nina Bryhn, MD