Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonell årsak til overvekt?

Spørsmål

Hei

Frem til 10-års alderen var jeg normalvektig. Etter dette begynte jeg å få et fedmeproblem spesielt rundt magen og i ansiktet. Jeg har alltid hatt samme kosthold, og familien spiser samme mat som meg men det er alltid jeg som har lagt på meg. Vektoppgangen var så og si uforklarlig. Jeg er nå 19 år.
Da jeg fikk påvist svineinfluensa i 2009 har kroppen min sagt stopp. Jeg holdt ut 2 år på vg, men 2011 orket jeg ikke mer. Jeg har ingen energi lengre, og hverdagen min har blitt drastisk endret fra en aktiv til en inaktiv en. Jeg har måtte avslutte skolegang og jeg er omtrent bare hjemme den dag i dag, 2 år etter jeg gikk til legen der jeg følte meg utslitt. Har idag diagnosen ME.
Min mor har i alle år trodd det er noe med hormonene mine, pga overvekten min. Jeg har de to siste årene lagt spesielt merke til typiske symtomer ved "cushings syndrom". Jeg har det såkalte måneansiktet, rød i kinnene, pluss at jeg har en økt svettetendens - dette plager meg mest av alt. Jeg har også pukkelrygg, samt fedmen som har lagt seg rundt midjen. Det siste året har jeg også fått røde strekkmerker på siden av magen, og disse oppdaget jeg sånn plutselig. Jeg er jo også trøtt og sliten, til tanke på at ME er en diagnose jeg nå har fått.
Min mor tok opp dette med hormonene mine i mars, og legen mistenkte allerede da at jeg kunne ha cushings. Jeg har til sammen tatt 3 spyttprøver der den første var med for lav kortison, og de to andre normale + blodprøver. Jeg tror han la denne sykdommen litt på hylla når han ikke fant noe på disse spytteprøvene, fordi jeg hørte ikke noe mer - før jeg viste strekkmerkene til han igjen forrige legetime. Han sa han mistenkte det igjen, men han gjorde ingenting konkret med det, ingen henvising eller noe annet.
Har også uforklarlig utslett i ansiktet.
Har nettopp blitt henvist til gynekolog pga mistanke av PCOS.
Kan jeg ha cushing selv om spytteprøvene og blodprøvene er normale?
Hva burde fastlegen min gjøre? Kan jeg ha noen andre sykdommer?

Svar

Hei.

Jeg vil besvare spørsmålene dine ett av gangen:

"Kan jeg ha cushing selv om spytteprøvene og blodprøvene er normale?"

Jeg kan ikke utelukke dette ut fra det du beskriver her, og synes derfor alt i alt at fastlegen din bør henvise deg til en endokrinolog. (hormonspesialist)
Du bør også få en hudlege til å vurdere utslettet ditt. Fastlegen kan/bør henvise til dette også.

"Kan jeg ha noen andre sykdommer?"

Ikke umulig. Jeg synes du skal undersøkes mhp hyperinsulinemi / insulinresistens. Det er en tilstand med for høye insulinverdier i blodet fordi kroppens følsomhet for insulin er redusert. Det gir en uttalt tendens til fettlagring rundt buken, og det er forøvrig tett forbundet med PCOS, som du avgjort også kan ha, og det er derfor fint at du blir utredet for dette.
Du bør ta prøven fastende C-peptid, samt glukosebelastningstest.
Lavt stoffskifte er også noe du bør undersøkes for.

Håper at mine innspill kan hjelpe deg videre. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-