Hormonbalanse

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 35 år. Min BMI er 27, med "eplefasong". Jeg har siden puberteten vært plaget av meget uren hud, stor talgproduksjon og av og til dype kviser. Dette har bl.a. gitt meg arr i ansiktet. Mot dette har jeg brukt Diane, som gjør meg nesten bra. I det siste har jeg blitt skeptisk til å tilføre kroppen hormoner. Dessuten vil jeg prøve å bli gravid for tredje gang:-), og da må jeg jo slutte med Diane.
Hva er det med min hormonbalanse som gjør at jeg har disse plagene? Kan dette påvirke mine sjanser for å bli gravid?
Hvordan virker Diane og hva er forskjellen på Diane og vanlige P-piller?
Hvilke bivirkninger kan oppstå?
Finnes det noen naturmidler som kan ha samme virkning på kroppens hormoner som Diane?
Hvilket kosthold er best for å redusere problemet?

Spent på svar.

Medisiner: Har brukt Diane

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt interessante spørsmål.

Du spør hva det er med din hormonbalanse, og det er absolutt et relevant spørsmål i forhold til dine symptomer du beskriver.

Med "eplefasong", stor talgproduksjon m.v. er det ikke usannsynlig at du har en relativ overproduksjon av testoteron, som er manlig kjønnshormon.

Alle kvinner har også dette, men har man en viss ubalanse i retning for mye testoteron, så kan det gi akkurat de symptomer du har, både vekt/fasong og hudproblemene.
Evt kan man får uregelmessig mens av det, og problemer med å bli gravid. En "versjon" av dette er tilstanden som heter polycystisk ovariesyndrom, som igjen er sterkt relatert til det som heter insulinresistens. Jeg kan ikke si om du har dette, men jeg synes du skal få din hormonstatus undersøkt.

Pga at du sannsynligvis har en viss testoteronovervekt i kroppen din, har du blitt behandlet med Diane, som har mye østrogen, og derved motvirker testoteroneffekten på huden. Derfor virker den så bra på kviser som den gjør.

Mulige bivirkninger av Diane: hodepine, mavebesvær, kvalme, brystspenning, blødningsforstyrrelser,endring av vekt og sexlyst, væskeansamling, depresjon, og i verste fall blodpropp, denne faren er størst hvis du røyker. Ingen som røyker burde bruke Diane.

Mulige naturmidler med østrogenvirkning: soyapreparater. F.eks. soyaproteinpulver som du kan røre ut som en shake. Tofu, som kan brukes som kjøtterstatning i wok-retter m.v. Disse har en østrogenliknende virkning, men den er mye svakere enn Diane, og om dette er nok for deg vet jeg ikke, men det skader absolutt ikke å forsøke, da det er så sunt i seg selv !

Kosthold:
Kanskje det viktigste. Hvis du har en hormonell ubalanse som vi snakket om, f.eks. polycystisk ovariesyndrom, eller f.eks. det som heter insulinresistens, (disse to henger tett sammen) så vil begge disse føre til økt testoteronproduksjon, vektøkning m.v.
Begge disse tilstandene behandles effektivt med å redusere mengden "raske" karbohydrater i kosten (brød, poteter, ris, pasta) samt sukkerholdige ting som brus, godterier m.v., og øke mengden protein og grønnsaker vesentlig. Vi snakker altså om et kosthold med lav Glykemisk Indeks, og dette er det mye lesestoff å få tak i, både i bokhandel og på nettet.

Gå til din lege å få undersøkt dine hormoner, her er et forslag til blodprøver du kan ta med til legen:
·Hematologi
·Fastende lipider
·Homocystein
·Fastende glukose
·Glukose belastningstest
·Fastende C-peptid (bør ligge under 400)
·Morgen Cortisol, IGF-1, SHBG
·s-Fe, ferritin, Na, K, Mg, Ca, Selen
·vit D, vit E, ery-folat, B12
·-kreatinin, urat
Jeg ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn