Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Honning eller sukker i teen?

Spørsmål

Vi er et pensjonistpar, ca. 75, etter egen vurdering friske og i relativt god form - og vi lurer litt på en ting ;
Vi drikker lite kaffe, og bruker vanlig te til frokost og ellers. I stedet for sukker, eller andre søtningsmiddel, så bruker vi i teen
ren norsk ekte honning - en av våre foreldre sverget til dette, og mente det var så bra, mens vi også har hørt andre meninger om å bruke honning i teen. Så spørsmålet er - er dette bra, er dette bedre enn å bruke vanlig sukker eller kunstige søtningsstoffer?
Takk for svar!

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Ernæringsmessig er det ingen nevneverdig forskjell på honning og sukker. Honning inneholder omtrent like mye energi per 100 gram som det sukker gjør. I tillegg inneholder honning svært små konsentrasjoner av ulike vitaminer og mineraler, noe sukker ikke gjør. Noen typer honning kan imidlertid være litt søtere i smaken enn sukker, noe som kan bidra til at man kan bruke en mindre mengde honning enn tilsvarende mengde sukker for å oppnå samme søtsmak i teen. Honning er derfor ikke et dårligere alternativ å velge fremfor sukker.

Selv om honning tilskrives ulike helsebringende effekter, for eksempel når det gjelder antibiotisk effekt, er det ikke nok vitenskapelig dokumentasjon for å kunne fastslå en årsak-virkningsammenheng. Men, det betyr ikke nødvendigvis at honning ikke kan ha effekt i enkelttilfeller.

Når det gjelder potensielle negative helseeffekter av honning, kan personer med pollenallergi få allergisk reaksjon ved inntak av honning da det kan inneholde rester av pollen. I tillegg kan honning inneholde spor av mikroorganismer, tungmetaller, intektsmidler og plantevernmidler.

Kunstig søtningsstoff kan være gunstig å velge fremfor sukker og honning spesielt av to årsaker; man utsetter i mindre grad tennene for syreangrep og man får i seg mindre energi per tekopp. Både honning og sukker har en ugunstig effekt på tannhelsen. Du skriver at dere bruker te til frokost og ellers, dersom dette innebærer at dere jevnt drikker te gjennom dagen kan det kanskje være nyttig å tenke på tannhelserisikoen dette innebærer. Dette kan for øvrig forebygges ved å drikke og samtidig skylle tennene med vann. Dessuten skriver du at dere er friske og i relativt god form, derfor tolker jeg heller ikke overvekt som noen utfordring hos dere.

Mitt råd er derfor, i de begrensede mengder dere uansett inntar te med søtningsmiddel, fortsett gjerne med å ha honning i den!