Høgt stoffskifte eller ?

Spørsmål

Hei..Har hatt epilepsi nesten hele livet, men stort sett under kontroll helt til jeg passerte 30 år. De siste årene verre for hvert år. Får heller ikke nye medisiner opp i blodet. Alltid langt under det minste referanseområdet.

Men sliter også med ekstrem varme og svette, i tillegg til dårlig potens. Ser at unormalt stoffskifte kan ha disse symptomene.
Tok noen prøver som viste følgende:

HB: 16.5
S-Gamma-GT: 80
S FT3: 6.2
S-Fritt T4: 13

Kan det ha noen hensikt å undersøke dette nærmere ?

Mann, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Du sliter med ekstrem varme og sveitte og dårleg potens og lurer på om dette kan ha sin bakgrunn i forstyrra stoffskifte.

Du har oppgitt svara på nokre blodprøvar. Hb 16,5 passer med normal blodprosent. S-Gamma-GT 80: Dette er ein leverprøve og den er svært lett forhøya. Det skuldast medisinen mot epilepsi og har ingen praktisk betydning.

S-FT3 er 6,2 og S-Fritt T4 er 13. Dette er stoffskifteprøvar og så vidt eg kan forstå er begge normale (normalområda for laboratorieprøvar varierer ofte litt frå ulike laboratorie at etter kva analysemetode som blir brukt). Dette tyder på at stoffskiftet ditt er normalt. Eg synes likevel det ville vere rimeleg at du også fekk analysert TSH. TSH er eit hormon som blir produsert i hypofysen og som styrer aktiviteten i skjoldbruskkjertelen der produksjonen av stoffskiftehormona foregår. Ved høgt stoffskifte blir TSH låg og ofte ikkje målbar.

Du skriv lite om din fysiske tilstand ellers. Problem med varme og sveitte er vanleg ved for eksempel overvekt. Det kan også vere grunn til å måle om du har mangel på mannleg kjønnshormon, testosteron. Ved sviktande testikkelfunksjon kan mannen få liknande overgangsplager som kvinner med hetetokter og sveitting. Det kan jo også gi potensproblem. Prøvar som bør tas for å finne ut av det er testosteron, LH, FSH og SHBG. Eg har for øvrig lagt ved ein link til Lommelegens omtale av impotens. Lykke til!