Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine skyldes vanligvis ikke hjernesvulst

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 27 år som plages med hodepine og redd svulst. Fødte et barn for 2 mnd siden og har de siste 4 ukene vært plaget av hodepine og svimmelhet.
Hodepinen er som regel ikke kraftig, men den er der både dag og natt. Det er selvfølgelig litt mindre søvn nå pga baby, men det har ikke påvirket meg tidligere, har aldri sovet mye om natta.
Om jeg våkner så er hodepine der, den flytter litt på seg, av og til bak, av og til fremme/sidene. Jeg er i tillegg svimmel, glemsk og føler synet mitt også er noe med, tåkete.
Jeg har hatt hodepine tidligere når jeg var i jobb, men ikke voldsomt plaget. Begynner å bli redd for hva dette kan være og det er ingen lege ledig før langt ut i Januar.
Er i tillegg plaget en del med vondt bryst med stråling ut i arm (noe jeg venter på å få tatt MR av) Plagene har ingen funnet ut av. Var til fysioterapeut pga legen mente det var muskelsmerter, men han fant ingenting galt. Har tatt treningsEKG og ultralyd av hjertet (da jeg har mild form av traktbryst), men de har ikke funnet noe der heller. Har silikon og ene legen trodde det kunne ha noe med plagene mine gjøre. Føler meg ellers veldig slapp og sliten, null energi. Et spm til; her en dag fikk jeg noen røde prikker på armen(som et utslett), klødde ikke, men prikkene var ikke mulig å trykke bort om du skjønner, når jeg satte et glass over ble de ikke borte ved trykk. Hva kan det ha vært? Gikk over etter 4 dager. Jeg var til sjekk av øynene hos optiker i graviditeten pga mye "fluer" i synsfeltet (har hatt fluer i synsfeltet i mange år), men i graviditeten ble dette verre, så fluer overalt hele tiden. Han fant ut at jeg så litt dårligere på ene øyet, men ikke slik at jeg trengte briller. I tillegg sa han at han kunne se at det hadde vært økt trykk mot ene øyet en eller annen gang (om jeg hadde opplevd noe traumatisk, fall eller noe.), men det har jeg ikke.
Jeg er veldig bekymret, og blir ikke bedre av å Google. Redd for hjernesvulst, kan det være det? Klarer ikke roe meg ned
Takk

Svar

Hei.

Du har en god del helsebekymringer, ser jeg av det du skriver her, og samtidig kan jeg med en gang fortelle deg at når jeg leser det du skriver her, så er det veldig vanskelig å se for seg at du skulle ha noen sykdom.
Hodepine er ekstremt vanlig, og de flertallet av oss har det en eller flere ganger i løpet av et vilkårlig år. Det finnes helt ualminnelig mange årsaker til hodepine, og det skyldes sjeldent sykdom. Stress, bekymringer, spenninger, søvnmangel og slike ting er aller vanligste årsak. Noen få ganger skyldes hodepine sykdom. Av alle mulige sykdommer som kan gi hodepine, er igjen hjernesvulst kanskje den minst sannsynlige forklaringen. Dette betyr at å begynne å tenke på hjernesvulst, når man kjenner hodepine, er virkelig å begynne i så feil ende som mulig. Det er jo svært lite sannsynlig at en så vanlig ting som hodepine skulle skyldes noe så sjeldent som hjernesvulst. I tillegg er det slik at hjernesvulst vanligvis IKKE gir hodepine som første symptom. En får vanligvis andre symptom først, som f.eks. lammelser, epileptiske anfall, personlighetsforandringer osv osv, og hodepine kommer vanligvis ikke før langt uti sykdomsforløpet. Altså er det svært lite rasjonelt å vurdere hjernesvulst som mulig årsak til ens hodepine.

Det er jo for ditt vedkommende særdeles mye mer sannsynlig at det er summen av livet ditt nå, livssituasjonen, med et nyfødt barn og det svære ansvaret du nå har, kombinert med søvnmangel, helsebekymringer osv., som er årsaken.

Svimmelhet og glemsomhet er helt uspesifikke ting som ikke kan henges på noen spesiell "knagg", og det er jo overhengende sannsynlig at det kan ha med din frykt for hjernesvulst og dine helsebekymringer å gjøre.

De røde prikkene du hadde, forsvant etter 4 dager. Da er det fremfor alt helt uinteressant og praktisk sett uten informasjonsverdi å prøve å finne ut hva det var, nå i ettertid, slik du nå spør om. En kan selvfølgelig tillate seg å være nysjerrig, men det store spørsmålet er om du da kanskje fokuserer mer på helsebekymringer og kropp, enn du burde. En lang rekke ting i kroppen kommer og går hele tiden, og vi behøver ikke å finne årsaker til det. Prikkene du hadde, er et typisk slikt fenomen. Det at de ikke forsvant når du trykket på dem, tyder på at det kan ha vært noen blodutredelser i huden. Men det igjen er heller ikke noe som er interessant eller noe du behøver å tenke noe mer på.

Jeg ser at du har skjønt at å google symptomer er "highway" til helseangst og bekymringer, så unn deg nå den luksus å ikke utsette deg for noe slikt.

Jeg tror avgjort ikke at du har noen sykdom av noe slag, ut fra det du her forteller. Men jeg ser at du kanskje har en tendens til helsebekymringer, som det nok er en fordel for deg å være klar over, for hvis du er klar over det, kan du lettere få avstand til egne tanker om "mulig sykdom", egne feiltolkinger av symptomer m.v.

Ha det bra!