Hjerte og angst

Spørsmål

Hurtig hvilepuls og angst!

I et halvt år har bekymringene ligget å murret i bakhodet om at jeg lider av alvorlig sykdom. Det hele startet med hodepine som ikke ville gi seg. Etter at det ble konstatert spenningshodepine, roet nervene seg betydelig. Likevel ble bekymringene et tilbakevendene problem, og i mai fikk jeg det legen min har betegnet som et panikkangst anfall for første gang.

Anfallet startet ved at jeg lå å kjente på symptomer, hvorpå en nummenhetsfølelse ble sendt i gjennom kroppen, redsel, hjertebank var de påfølgende symtomer. Likevel vil jeg beskrive anfallet som relativt mildt etter hva jeg har lest her. Anfallene er fremdeles tilbakevendende, de utløses alltid av tankerekker og leting etter symtomer. Og for meg stemmer anfallene bedre med det som kalles generalisert angst enn panikkangst.

Bekymringene relaterer seg stort sett alltid til hjertet, og forsterkes når jeg får en snørende følelse i brystet. Denne følelsen kan komme i ro og når jeg er ute å går. Videre kommer en urohetsfølelse i brystet. Hvis jeg tar pulsen når dette skjer i hvile kan den være 60 slag pr.min under et slikt "anfall" en dag, mens den kan være 90-100 en annen dag( har aldri målt over 100, og sjeldent mer enn 90 ). Når den er 60 slag kjennes pulsen som fyldig og regelmessig, mens når den er høyere er det vanskeligere å definere regelmessigheten (jeg har ikke muligheten for verken å si at den da er regelmessig eller uregelmessig). Hvilepulsen min er forøvrig jevnt over mellom 55-70 når jeg føler meg rolig, jeg har imidlertid oppdaget at morgenpulsen etter at jeg har stått opp er hurtigere, samt hvilepulsen etter måltider.

Avsnittet over ble noe langt og spekket med puls informasjon, all informasjonen en glemmer eller kvier seg for på legekontoret. Når dette er sagt er det nødvendig å beskrive hvordan jeg er utredet med tanke på faktisk sykdom.

Ved første legebesøk ble symptomer beskrevet. Legen tok blodtrykket 80-120. Lyttet til hjerte og lunger under rolig pust, tung pust og mens jeg holdt pusten. Videre ble det tatt en EKG (etter eget ønske) på et minutt. Både legnes og EKG´ens observasjoner var normale.

Andre legebesøk var et oppfølgingsbesøk(2 uker senere). Hvor blodtrykk var 80-130, legen lyttet igjen og konstaterte at tingenes tilstand fremdeles var normalt.

Disse legebesøkene har absolutt gjort meg roligere. Det tilbakevendende problem er imidlertid. Hva hvis legen lytter når pulsen slår raskt i hvile eller EKG´en tas når pulsen er hurtig, det er jo da jeg er bekymret og usikker på regelmessigheten av min hjerterytme. Til opplysning vet jeg ikke hva pulsfrekvensen var under lytting og EKG, men kroppen kjentes rolig. Jeg er også litt usikker på hva en 1minutts EKG kan hjelpe til med.

Dette ble langt og mange opplysninger. Håper spørmålet(ene) kommer frem av siste avsnitt.

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Først Slutt med å telle pulsen din. Som du tydelig beskriver utløser dette en masse tanker og bekymringer hos deg, og jeg tror at en rask puls og redsel for sykdom blir en ond sirkel som bare girer deg ytterligere opp.

Jeg tror ikke du har en reell hjertesykdom, det du beskriver er typisk for en angsttilstand. Om du har generalisert angst eller panikkangst-anfall er forsåvidt ikke så viktig i første omgang. Det viktige er at du kan få en forklaring på symptomene dine som du kan tro på og som roer deg ned. Her må du ha tillit til legen din når han sier at det ikke feiler hjertet ditt noe. I den forbindelse skjønner jeg godt at du lurer på hva kort lytting på hjerte/lunge og en EKG-undersøkelse gir. Legen kan da bare si noe om rytmen slik den er akkurat i det øyeblikket det lyttes/registreres. EKG kan si noe om tidligere infarkt og hjertestørrelse, men ikke om du 5 minutter etterpå skulle få en hjerterytmeforstyrrelse.

For å avklare noe slikt kan man registrere rytmen i løpet av et helt døgn på båndspiller, da vil man kanskje få med seg anfall av rask puls og se hvilken type rytme det er.

Men viktigst slutt å telle pulsen din. Forsøk å ikke fokusere på sykdom eller symptomer, og prøv å godta at kroppen din vil gi deg mange forskjellige symptomer og tegn som ikke betyr sykdom, men som er naturlige variasjoner i fysiologiske prosesser.

I en alder av 25 år er forøvrig hjertesykdom ekstremt sjelden.