Hjelper Sobril eller Stesolid bedre mot panikkangst?

Spørsmål

Hei!

Har slitt med angst og depresjoner med panikkangst i flere år nå.
Jeg går fast på 15mg cipralex og 300mg orfiril.
Legen min er veldig behjelpelig, men det virker som han har litt begrenset kunnskap på psykisk helse.
Det jeg lurer på er når jeg får kraftige angstannfall, hva er best av sobril og stesolid?
Tenker ikke over lengere perioder, men best hjelp der og da. Er tilbudt begge av legen , men er usikker på hvem jeg skal prøve.
Har hørt av andre at seroquel også skal være en bra medisin på angst. Håper jeg kan få noen tips. Takk på forhånd!

Hilsen Mann 33

Svar

Hei,

du skriver at du har slitt med angst og depresjoner i flere år samt at du står på Cipralex 15 mg og Orfiril 300 mg. Du skriver at du nå har fått valget mellom Sobril og Stesolid mot panikkanfall og lurer på hva som er best av de to.

Svaret mitt er at jeg ville heller anbefale kognitiv terapi mot angst og panikk.
Når man har angst slår hjernen plutselig på "panikk-knappen" i en bestemt situasjon, gjerne i en situasjon som andre anser som "normalt". Det vil si at hjernen hos en angst-pasient tolker situasjonen anderledes, nemlig feilaktig som farlig - som regel uten at det finnes en reell fare.
Siden kroppen vår er skapt for å enten kjempe eller flykte i en fare-situasjon fører et panikkanfall som regel til meget ubehagelige kroppslige symptomer som hjertebank, pustevansker, svette, svimmelhet, indre uro og lignende, noe som kalles fysiologisk aktivering.
Fysiologisk aktivering var opprinnelig ment for at vi skulle settesi stand (i en gitt faresituasjon) til å ha kraft nok til å kjempe eller flykte.

Det finnes ulike måter å reagere på en slik situasjon i etterkant. En mulighet er at man begynner å unngå situasjonen, noe som kalles unnvikelse. En annen mulighet er at man foreta seg trygghetsskapende tiltak.
Begge reaksjoner har dog ulempen at de forsterker angsten siden hjernen får en slags bekreftelse på at angsten var på sin plass, at det faktisk var en reell fare.
Hos pasienter med en angstlidelse er det slik at situasjoner som fremkaller angst er som regel situasjoner som ikke byr på en reell fare, men at reaksjonen har oppstått engang og ble siden forsterket på grunn av at pasienten har unnveket situasjonen eller at pasienten har tydd til trygghetsskapende tiltak.

En konstruktiv måte å mestre angsten på derimot er eksponering, noe som vil si at man må utsette seg for situasjonen man er redd for.
Dette bør helst gjøres i samråd med en profesjonell person, for eksempel en lege, en psykolog eller en psykiater.
Når det gjelder tabletter som Sobril eller Stesolid fungerer de som regel som trygghetsskapende tiltak slik at de som regel vil forsterke angsten.

Når det gjelder forskjellen mellom Sobril og Stesolid er det slik at begge to er fra samme medisingruppen, nemlig benzodiazepiner. Dermed er virkningen og bivirkningene temmelig like. Sobril har en kortere halveringstid enn Stesolid, noe som i praksis betyr at Sobril er fortere ut av kroppen igjen. Ulempen med begge to er at de er vanedannende.

Så mitt råd er at du bør snakke med legen din igjen for å diskutere muligheten for kognitiv terapi i ditt tilfelle. Noen fastleger har utdannelse i kognitiv terapi og kan gjøre det selv. Ellers har fastlegen din også muligheten til å henvise deg videre til kognitiv terapi.
Håper at svaret hjelper deg på veien videre og ønsker deg god bedring!