HIV ved blodoverføring i utlandet

Spørsmål

Hei hei. Jeg skal til Tanzania, og lurer på to ting: Hvordan er den generelle helsesituasjonen i Tanzania? Og hvor stor er faren for HIV smitte dersom man blir lagt inn på sykehus og må ha blodoverføring. Kan man ta noen forholdsregler? Er enkelte sykehus bedre enn andre?

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er ingen nordmenn som er meldt som smittet ved blodoverføring i utlandet, mens 15-20 smittes seksuelt hvert år under utenlandsreiser, så det viktigse blir uansett å forebygge seksuelt overførbar smitte.

Så til dine spørsmål: Tanzania ligger på verdenstoppen når det gjelder HIV, økonomien er elendig og helsevesenet ligger langt under det vi ville kalle akseptabel standard. Samtidig er Tanzania et av de landene i Afrika som har kommet lengst når det gjelder testing av blodgiverblod og å unngå at helsevesenet smitter pasientene.

Noen garanti kan vi imidlertid ikke gi, og av forholdsregler for å unngå å komme på sykehus er det å unngå trafikkulykker som er det viktigste. Kjør ikke bil om kvelden, og fremfor alt ikke i beruset tilstand, vær uhyre forsiktig om du er nødt til å gå ute, for å unngå å bli påkjørt. Jeg har selv opplevd å gå midt i en folkemasse i Afrika, der det plutselig kjørte en bil rett gjennom, det var med nød og eppe jeg kom meg unna.

Når det gjelder hvilke sykehus som er brukbare kan du få vite det om du tegner forsikring i Europeiske, de har oversikt over det, og gir opplysningee til sine kunder.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-