Hevelser i kroppen

Spørsmål

Skriver for min svigermor som ikke lenger vet hva hun skal gjøre for å finne ut hva som feiler henne. Legen hennes har tatt noe stoffskifte prøver og andre prøver men finner ikke noe galt.Hele kroppen hovner opp innimellom,særlig på kvelden. Klærne blir stramme. Men det virker ikke som om det er væskeansamlinger.Hvis hun gjør noe med hendene eks. rake plenen i 5 min hovner hendene opp og hun begynner å klø og verke inni dem.Kan ikke bruke ringer mer.
Ligger hun på knærne hovner hun opp etter et par min.Store røde utslett som klør kommer og går på beina og armer. Konstant trett og ingen tiltakslyst ,sexlysten borte.Fryser fort har egentlig alltid vært varm av seg.Hun merker hun har mindre krefter i hendene og hadde vondt i fingre og ledd en periode.Tomlene har vært veldig svake i perioder.Håper du kan gi henne noen svar!

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Slik jeg forstår det er dette hovedproblemene hennes:
- hevelser i kroppen
- rødt utslett
- trett og sliten
- ikke sexlyst
- fryser mer enn før
- føler seg svakere i muskulatur, kanskje mest i fingre?

Disse symptomene er ganske uspesifikke, dvs at de kan passe med mange forskjellige sykdommer. Det er vanskelig å samle dem under en diagnose umiddelbart, selv om stoffskiftelidelse som du peker på ville være naturlig å utrede. Men det er tatt prøver på dette og ikke funnet noe galt, da må vi kunne utelukke den diagnosen (men det kan være lurt å ta enda en prøve på et tidspunkt for å sikre at man kan utelukke diagnosen lavt stoffskifte).

Hevelse i kroppen kalles ødem. Du sier at det ikke virker som væske - men det er nok ikke så mange andre forklaringer på at hun hovner opp. Hvis det er lokalt i selve leddet er det sannsynligvis en leddbetennelse av ett eller annet slag, men det du beskriver passer godt med generelt økt væskemengde i vevet. De vanligste forklaringene på dette kan være hjertesvikt, leversvikt, nyresvikt, underernæring. Årsaken til dette er at salt- og væskebalansen kan forstyrres ved disse tilstandene og proteinmengden i vevsvæsken er lavere enn før. Da samler det seg væske i vevet - typisk øker det i de laveste punktene på kroppen, og typisk mer uttalt sent på dagen, mens man kan være ganske fin om morgenen.

Kløende, hovent utslett kan ha mange årsaker, men elveblest (allergisk reaksjon) kan være en forklaring. Da øker også væskemengden i vevet og gir hovne partier i huden. Hvorfor hun skulle ha en allergisk tendens er imidlertid vanskelig å svare på.

Tretthet, frossenhet, redusert sexlyst og redusert kraft kan skyldes hormonsvingninger, mangeltilstander, hjertesvikt eller annen organsvikt, men også i noen tilfeller kreftsykdom. Noen nevrologiske lidelser, feks MS kan gi svakhet i muskulatur og noen ganger diffuse følgetilstander, gjerne tretthet.

Som dere skjønner er det mange mulige retninger å lete her, og det er fornuftig å la legen hennes gjøre en standard kroppslig undersøkelse samt rikelig med blodprøver og urinprøve for å sjekke ut feks mangeltilstander eller hormonforstyrrelser.

Deretter synes jeg det bør gjøres:
- CT av hodet
- ultralyd av magen
- sjekk på blod i avføringen
- røntgen av lungene
Evt.
- vurdering av hjertefunksjon og evt svikt hos hjertelege
- vurdering av revmatisk lidelse ho revmatolog eller fysikalsk medisiner
- vurdering av utslettene hos hudlege (men da må utslettene være tilstede når hun har konsultasjon der)
- vurdering av allergi, kan til dels gjøres hos allmennlegen

Håper dette kan være ideer til videre utredning, det er jo ikke naturlig at hun skal gå rundt med slike plagsomme symptomer.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn