Hevelse i høyre hånd

Spørsmål

Har gått med lett hevelse i høyre hand siden 17 Mai i år. Hevelsen er spesielt i området mellom midtre ledd i fingrene (dem er tykk!) og opp til ca. håndledd (kan også være hoven i nedre del av armen). Jeg har også lettere smerter/ubehag i øverste ledd i fingrene samt på oversiden av håndflaten, samt hvis jeg bøyer eller klemmer sammen hånden/armen.

Jeg er usikker på om ubehaget/smerten kommer av selve hevelsen. Det er ingen merker eller fargeforandringer i huden. Jeg oppsøkte min fastlege vedrørende dette etter ca. 1 uke. Vi diskuterte muligheten for at armen kunne ha dårlig lymfedrenering som følge av min operasjon 2 år tilbake i tid. Han ba meg bare gjøre "klipeøvelser" etc og se det ann.

Nå er det gått en tid, og jeg er ikke komfortabel med hevelsen, da dette både er ubehagelig og hemmer noe av mine fritidsaktiviteter.
Hva kan det være, og hva burde min fastlege evt. gjøre/sjekke, ta prøver av?
Bør jeg evt. ta kontakt med sykehuset som gjorde operasjonen, hvis det er slik at det er dette som er årsaken?

Relevante sykdommer/medisiner: Benytter pranolol 40 mg(betablokker)ved behov (angst, skjelvinger)

Har vært i Ecuador. Kom tilbake 3 Mai.

Var operert under begge armer for litt over 2 år siden. Fjernet svettekjertler.

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

En så lokalisert hevelse synes jeg er vanskelig å få til å passe med forandringer etter operasjonen du hadde for to år siden, selv om lymfødem kan være en teoretisk komplikasjon til et inngrep i armhulen.

Jeg tenker mer på en revmatisk lidelse som en forklaring på hevelsen din og at dette egentlig stammer fra hevelse i ledd i fingre og håndrot. I såfall burde det nok være noe rødhet og varme over de aktuelle leddene.

En annen mulig forklaring er at du har fått et insektstikk som har gitt slik hevelse, det kan henge i over noe tid, men også det burde du kanskje ha lagt merke til.

En tredje forklaring må være at du har hatt et traume mot hånden og at det er en hevelse som ved en forstuing. Dette skulle du også ha registrert hvis så var tilfelle.

Det er vanskelig for meg å si hva dette representerer, men legen din vil nok begynne med å ta et røntgenbilde av hånden din og kanskje revmatisme- og infeksjonsprøver. I neste omgang kan en MR være aktuelt hvis plagene ikke vil gi seg. Forhåpentligvis er plagene forbigående og du blir spontant bra
igjen.