Hevelse i anklene

Spørsmål

Jeg har vært plaget siden november 2003.
Begynte med hevelse i begge anklene. (på siden og frampå)
Mye trøtt og verk i beina, men ikke direkt vondt.
Som sagt mye trøtt, må kvile beina innemellom.
Klarer hverdagen fint, barn, trening etc; men verker og er trøtt i beina.
Stort sett hele dagen, men kanskje verst om kvelden.
Tidligere var det verst om morningen, måtte sette meg rett ned når jeg sto opp.
Er ikke helt sikker på om jeg kjenner noen kuler i venstre fot.
Er livredd for kreft.
Har også vært litt plaget med høyre håndledd, men lurer på om årsaken kan være at jeg bærer min 2 år gamle datter mye. Er hjemmeværende.
Har ikke vært hos legen (livredd for resultatet).
For ellers bruker jeg hormonspiralen. Har også hatt mye utslett på hendene den siste tiden.

Kvinne, 27 år

Svar

Hei !

For det første er det du beskriver, ikke symptom på kreft, så ro ned denne frykten.

Det å være noe hoven i anklene, er så et så uspesifikt symptom, at jeg kan ikke si noe eksakt om hva som er årsaken. Å være litt hoven kan jo også være normalt, for all del.
Man kan vel kanskje ikke heller se helt vekk fra at dette, kombinert med unormal trøtthet, kan være en bivirkning av hormonspiralen, selv om dette ikke er helt typisk eller spesielt vanlig.
Kom plagene etter at du begynte med hormonspiralen, så styrkes denne mistanken. En måte å finne ut av dette på, er å evt fjerne denne spiralen i en periode og se om du blir bedre.
Poenget er at hormontilførsel (f.eks. via denne spiralen) kan ha en rekke mulige bivirkninger, da hormoner er meget virksomme stoffer i kroppen.
Vil selvfølgelig legge til, at de fleste får ikke bivirkninger av hormonspiralen.

Du sier at du ikke tør gå til legen av frykt for resultatet, jfr din redsel for kreft. Da du ikke har noen symptomer på kreft i det hele tatt, så kan du trygt gå til legen ! Og det er dette jeg anbefaler.

Det er så meningsløst, å plages med en ting som f.eks. dette, ikke minst å gå rundt og spekulere på hva det er for noe, når man kan ta seg en tur til sin fastlege og få undersøkt det hele.
Når det er frykten for en kreftdiagnose som har hindret det i å oppsøke lege, så kan du altså nå trygt ta deg en tur til legen din.
Ta opp med legen om det kan være en bivirkning av spiralen.

Dine smerter i høyre håndledd kan selvfølgelig skyldes at du bærer din datter mye, det høres ikke ut som en usannsynlig forklaring, men dette vil også legen din kunne se nærmere på. Man kan jo f.eks. få en senebetennelse o.l. ved å overbelaste for lenge, og det er det jo god hjelp å få for.

Så ro ned kreftfrykten, og ta deg en tur til din lege og bli kvitt både bekymringene og frykten !

Beste hilsener og ønske om god bedring !