Helseplager i mange år uten påvist årsak

Spørsmål

Er usikker på om det er Almennelege eller en ekspert jeg skal henvende meg til her. Håper det kan sendes til riktig vedkommende.
Så min helseutfordring:
Kvinne, 43 år, 168cm høyde, ca 68 kg.
Jeg har siden 2008 slitt med min helse. Jeg har altid vært aktitv og trent mye, men det ble bråstopp for 8-9år siden.

Mine plager:
Utmattethet- forsterket siste 2-3 mnd
Tåkesyn, nytt symptom 4 uker siden
Floaters i 8 år
Tretthet- forsterket siste 2-3 mnd
Lavt blodtrykk; 90/50
Svimmelhet selv i sittende tilstand
Kvalme
Sitringer/leamus/fasikulasjoner i alle typer musker. Ikke lammelser.
Slapphet men ikke muskelsvakhet utover det vanlige.
Sensoriske forandringer på v side av kroppen, ikke konstant
Til tider noe uro i kroppen, men ikke typisk angst. kan tenke det vekk med viljestyrke( Hadde angst for 8-9 år siden )
Stive muskler i hele kroppen. Får melkesyre om jeg går opp en trapp,Varierende grad.

Annet:
Betennelse i slimpose og letttgradelig tendinose h. hofte. - kortisonbehandling virker på utside lår, men lyske, overside og rygg henger igjen.
Bechtrew i familien, HLA B27 er negativ.
Astma som er velbehandlet, opplever til tider tung pust.
Symptomer fra magen er sterke. Plager med forstoppelse og luft. Kan ikke spise noe uten at magen blåser seg opp som en ballong. Har laktoseintoleranse og har kuttet ut gluten i lange perioder. God bedring i starten, men så blir det dårlig igjen.
Svært ille for tiden.
Jeg er i full jobb og er sterk motstander av sykemeldinger. Jeg vet av erfaring at en sykemelding gjør meg sykere. Mitt mål er å være i jobb! Jeg trives i jobben og har stor glede av det jeg driver med.

Annen info: Jeg opplevde første symptomer etter 3 uker på reise i Mexico i 2008. / ca 3 mnd etter hjemkost. Ble bitt av et insekt jeg ikke vet hva var. Kan jeg ha parasitter? Annet?

Jeg leter etter svar, og tror ikke jeg har ME eller annen sekkediagnose. Alt jeg ønsker er å få tilbake mitt normale liv! Jeg er så lei så lei....Hva kan dette være?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har en rekke uspesifikke symptomer, som i bunn og grunn kan skyldes alt, -eller ingenting. Uspesifikke symptomer betyr at de kan finnes ved en lang rekke sykdommer, og ikke peker i noen spesiell diagnostisk retning.
Mye av det du omtaler, f.eks. trøtthet, utmattethet, stive musker osv, behøver ikke å skyldes sykdom i det hele tatt, for den saks skyld. Det er faktisk veldig vanlig å ha slike uspesifikke plager i perioder, uten at der foreligger noen sykdom. Når det er sagt, så sier jeg ikke det med dette at jeg tenker at det er slik for ditt vedkommende, men det er en generell opplysning som er viktig for deg å være klar over, siden du har hatt dette i svært mange år nå, uten at noen lege har klart å finne noen sykdom hos deg som skulle kunne forklare dette.

Det at ingen sykdom påvises, slik som i ditt tilfelle, spesielt etter så mange år, betyr som hovedregel at der faktisk heller ikke finnes noen pågående sykdom. Det er vanskelig å tenke seg sykdommer som kan "gjemme seg" på en slik måte at dagens avanserte undersøkelsesmetoder ikke vil avsløre noen som helst spor eller tegn til en eventuell sykdom.

En av de få tingene som kan sies sikkert her, er at det ihvertfall ikke kan skyldes alvorlig sykdom som kreft og annet, for da hadde du vært særdeles syk eller eventuelt død, etter så mange år med en eventuelt uoppdaget alvorlig sykdom.

Det er ingen ting i dine vedlagte blodprøvesvar som peker i retning av noen spesiell sykdom.

Den eneste måten å eventuelt finne ut av årsaker til slike plager som du har, er ved systematisk utredning hos almenlege. Det har du allerede vært til, og det eneste fornuftige jeg da kan foreslå, er at du vurderer å få en second opinion hos en annen almenlege, -slik du egentlig også har bedt om her hos oss. Tanken din om å forhøre seg med en annen lege er altså riktig god, men slike second opinion-vurderinger kan ikke gjøres uten å undersøke pasienten, snakke med vedkommende, lese gjennom tidligere journaler, prøvesvar m.v.

En slik second opinion kan du få ordnet via din fastlege, -som sikkert er enig i at det er en god ide. Fastlegen vil da henvise deg til en kollega som ser på deg og dine plager med nye øyne, for å se om noe kan være oversett i utredningene, om noe kan tolkes anderledes osv.

Dette anbefaler jeg deg, og ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-