Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst

Spørsmål

Hei! Sendte for en tid tilbake inn spørsmål der jeg fryktet for min fysiske og psykiske helse.

Mine tanker har nå ledet meg inn på dette med konsekvensene av at jeg lever under så sterke angstplager som jeg gjør. Jeg har alltid hatt dødsangst, slitt med helseangst og frykt for å segne om/besvime. Har hatt mye svimmelhetsplager opp gjennom årene og jeg tok tak i det for 3 uker siden da det ble mye verre. Har fått påvist krystallsyke i midtre buegang og fått en behandling for dette som satte meg fullstendig ut av spill. Ekstreme mengder med angst både natt og dag pga svimmelheten. Mitt dilemma er at jeg har plagsom tinnitus og frykter vertigo, som jo begge er kjente bivirkninger av de fleste SSRI medikamentene på markedet om ikke alle. Jeg tar rett og slett ikke sjansen på en forverring av hverken det ene eller det andre, siden begge deler nå har blitt markant verre i denne perioden. Tilbake til plager; Jeg sliter nå med å få i meg nok mat, er "lett" i hodet og det føles til tider som hodet ikke er "koplet" riktig på kroppen. Er lydømfintlig, kjenner noen slags støt i hodet innimellom og jeg har en slags tåkefølelse på det ene øyet mitt. Har tatt blodprøver, BT 120/70, 3 stk EKG, kardiologisk undersøkelse, optiker med bilde, MR for 4 år siden og vært hos 3 ulike leger for å få en mening. Jeg føler jeg er på vei inn i en depresjon, men hodet leter stadig etter en forklaring på det jeg føler og kjenner utenom depresjon.. særlig denne svimmelheten. Den har gjort meg lenket til sengen og jeg kjenner den skremmer meg fra å gjøre ting jeg gjorde før. Jeg har hatt sterk angst de siste 3 månedene og er redd for å havne i en dyp depresjon siden det bare gå nedover på tross av at jeg jobber med ting. Jeg går til psykolog 1 gang i uken, men de fysiske plagene tar helt overhånd. Prøver å lese bøkene til Wilhelmsen ang helseangst og det hjelper litt der og da, men ikke senere. Kan dette langvarige nivået av stress føre med seg så mange alvorlige symptomer som jeg kjenner på?

Svar

Hei,

du beskriver mange symptomer samtidig som du skriver at du har vært hos flere forskjellige leger og er blitt utredet og at det ble konstatert "kristallsyke".
Du opplyser at symptomet som plager deg verst er svimmelhet samtidig som du opplyser at du har tidligere allerede fryktet svimmelheten mest.
Du skriver at svimmelheten nå har lenket deg til sengen og at du er redd for å havne i en depresjon siden det bare går nedover.

Angst og depresjon kan betinge hverandre. Har man mye angst kan dette føre til depresjon. Er man mye plaget med depresjon kan dette føre til angst.
De symptomene som du beskriver kan alle være i sammenheng med den helseangsten / dødsangsten du beskriver å ha.
Du beskriver også at symptomene blir kortvarig bedre etter at du har lest bøkene til Wilhelmsen, noe som også tyder på at symptomene dine kan være i sammenheng med angsten din.

Det blir viktig for deg i forhold til angsten din å eksponere (= utsette) deg for det du er redd for.
Hvis svimmelheten er det symptomet du er mest redd for og det lenker deg til sengen (jeg vet at du sier at du også har kristallsyke, men det lenker som regel ikke til sengen) bør du allikevel prøve å komme deg opp. Du kan for eksempel starte med 5 minutter den første dagen du prøver å komme deg ut av senga og så utvide. Viktig er at du når målet du har satt deg.

Prøv å utforske dine egne tanker hva som gjør at du er redd for å "segne om". Har du opplevd det før? Har du opplevd at ingen har hjulpet deg i et slikt tilfelle?
Prøv så å realitetsteste dine egne tanker. Er det for eksempel virkelig sant at du i så fall ikke ville få hjelp? Hva slags bevis har du for det? Hva slags bevis har du mot det?

Og så kan du spørre deg hvor nyttig tankene er for deg.
Når det gjelder helseangst og dødsangst er det mange ting vi kan gjøre for å forebygge for å bli syk, for eksempel unngå røyking, unngå råkjøring med mer.
Dette er nyttige tiltak som er avbalanserte men der vi fortsatt har tid til å nyte livet. Tar slik forebygging hele hverdagen eller oppta alle tankene våre er ikke det nyttig lenger.

Jeg ønsker deg alt det beste og lykke til på veien videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-