Hårtap

Spørsmål

For tre måneder siden begynnte jeg å miste mye mer hår enn det som har vært normalt for meg før. Det vil si at jeg med letthet kan "rive" ut ca 50 hårstrå ved å grafse noen ganger i håret, at det er ca 30 hår på hendene mine ved shamponering, at jeg tydelig kan merke at det faller av hår på puter, klær osb, kammen blir heilt tett av hår osv. Jeg er klar over at det er normalt å miste ca 100 hår daglig, men dette overgår antagelig det, og er totalt unormalt i forhold til tidligere. Hårtapet er like utbredt over hele hode bunnen, jeg har ikke markerte viker eller tynt hår noen plasser fra før.Ingen i familien min har tendenser til å være skallet. Håret faller av med "roten", dvs at eg tydelig kan se hårsekken på hårstråene som faller av. Det kan virke som om kjønnshår og øyebryn også faller hyppigere av enn før, uten at det er sikkert(har aldri tenkt på det før nå)

Etter ca en måned tok jeg kontakt med mitt legekontor, og snakket da med en turnuskandidat. Han hadde egentlig ingen ide hva årsak kunne være. Han leste det som står om hårtap på en web side for leger(husker ikke adresse, men du kjenner den nok). Han tok en blodprøve av meg der vi sjekket tingene som stod der, bla jern og tsh. (rundt 10 ting). Alle disse tingene viste seg å være normale. Han fant ingen andre feil med håret mitt(hodebunn) utenom litt flass(tørr hodebunn). Han ymtet frampå om muligens fugoral kunne hjelpe, og jeg har prøvd den uten noe særlig resultat.
Jeg spiser variert, og tar daglig omega tre tilskudd, b vitamin, c vitamin og av og til kost tilskudd.

Den eneste sykdommen som gir direkte hårtap som jeg har funnet er Alopecia areata (totalis), men jeg tviler på at det er denne jeg har.

Hårtapet ble først merket i forbindelse med en stresset eksamenssituasjon, og jeg kan dermed tenke meg til at det kan være noe psykisk, men hadde kanskje trodd at det ville stabilisere seg på så lang tid.

Spørsmålet mitt blir: hva kan dette være? Finnes det andre sykdommer/omgivelser som kan være utløsende?
Hvordan kan jeg få stoppet det?
Et bispørsmål til slutt som kanskje ikke er så relevant men likevel: Testosteron er en av kildene til skallethet, vil testosteron nivået variere med seksuell aktivitet eller er det konstant uansett?

Relevante sykdommer/medisiner: Litt plaget med irritert/tørr hud.

Mann, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg ser at du har fått undersøkt alle de undersøkelsene jeg ville ha foreslått, og du tar vitamintilskudd jeg ville ha anbefalt også.
Og man har ikke funnet noen tilgrunnliggende sykdom hos deg, som årsak til hårtapet. Det er jo bra, selvfølgelig, men du fortsetter å miste hår. Og det er det du vil ha råd om.

Når man ikke har noen tilgrunnliggende sykdom, vitaminmangel e.l. (og oftest er der ingen årsak til hårtap), så er der fint lite å gjøre.
Der finnes et medikament mot mannlig hårtap som heter Regaine, som man smører inn i hodebunnen, og virkningen kan i en del tilfeller være OK, men jeg er ikke sikker på om jeg ville anbefale å bruke medisiner mot noe som ikke er en sykdom.
Husk at "det handler ikke om hvordan man har det, men hvordan man tar det", det gjelder for omtrent alle ting vi opplever som mennesker, inklusiv hårtap.

Selv om dine mannlige nære slektninger har hårtap, så tror jeg nok at du må regne med at ditt hårtap er av den normale mannlige varianten.

Er derfor redd for at jeg må skuffe deg i forhold til å kunne gi deg nyttige råd om hvordan du evt kunne ha stoppet dette. Hadde der vært noen gode råd å gi, så hadde du selvfølgelig fått disse ! :)

Vedr. ditt testoteronspørsmål:
Man påvirker testoteronnivåene ved en del ytre stimuli, som f.eks. tung styrketrening, og også f.eks. seksuelle stimuli. Så svaret er ja.
Men jeg går ut fra (og håper) at du ikke med det tenker på mindre seksuell aktivitet for å redusere testoteronnivåene, og dermed minske hårtapet ?!? :) For det første vil det ikke virke, og dessuten så ville jo dette være en høy pris å betale !
Nevner det bare, siden du innledet spørsmålet med det at man vet at testoteron forårsaker hårtap hos menn.

Lykke til og ha det bra !