Håravfall og hormonbalanse

Spørsmål

Hei. jeg bare lurer på om jeg har en eller annen stoffskiftesykdom. Jeg har lenge følt at kroppen min ikke har fungert "optimalt". Jeg kan nevne symtomer som: en ubeskrivelig tretthetsfølelse som kommer og går, av og til kraftige menstruajoner, håravfall(har mistet så mye hår at jeg sliter voldsomt med å akseptere meg selv og være sammen med andre),lav blodprosent, jernmangel, av og til søvnproblemer, og er ofte deprimert. Da jeg sist var hos lege, ble det tatt en del prøver, men det eneste en kom frem til var at jeg hadde lav blodprosent og at jeg skulle begynne med jerntilskudd, men det har ikke hjulpet meg noe. Tenkte kanskje at håravfallet skyldtes depresjon og stress, men det bare fortsetter selv om jeg har "gode perioder". Alle disse problemene til sammen utgjør et veldig stort problem for meg: Jeg kan ikke være meg selv! Det eneste jeg ønsker er å være en normal og sunn ung kvinne med godt humør, og ikke se ut som en halvgammel utbrent 40-åring... Etter å ha lest litt om endokrine forstyrrelser, skjønte jeg at mine problemer kanskje kunne ha en "naturlig forklaring". kan alt dette skyldes noe rart med hormonbalansen min? Hvor og hvordan får jeg undersøkt det?

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Symptoma dine kan nok ha sin bakgrunn i mange ulike sjukdomar - deriblant også hormonforstyrrelser. Stoffskiftesjukdom - spesielt hypotyreose lågt stoffskifte) må utelukkast. Det gjer ein med enkle blodprøvar (FT4 og TSH). Låg blodprosent og jernmangel skuldast nok menstruasjonsblødningar. Behandlinga av dette er jernrikt kosthald og jerntablettar. Du kan redusere blødningane ved å bruke p-pillar.
Hugs også at håravfallet kan komme fleire månader etter ein sjukdoms- eller stressperiode. Det betyr at det ikkje er så rart om du har håravfall i periodar der du føler deg bra.
Svært mange endokrine (hormonelle) sjukdomar kan også gi håravfall. Følgjande blodprøvar kan hjelpe i diagnostikken (det er ikkje sikkert alle er aktuelle, det må legen din vurdere): Natrium, kalium, magnesium, zink, testosteron, androstendion, SHBG, LH, FSH. I tillegg må legen din finne ut kva type håravfall du har.
Det er i første omgang fastlegen som undersøkjer dette. Fastlegen kan så henvise vidare til endokrinolog, hudlege eller annan relevant spesialist.
Lukke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-