Har medisinene gitt uopprettelige skader i hjernen?

Spørsmål

Min psykiater ville at jeg i 1999 skulle prøve Risperdal 2 mg. Jeg ble gradvis mye dårligere, og legen sa jeg skulle bråslutte og begynne umiddelbart med Trilafon 12 mg igjen. Jeg opplevde det som en kjemisk kortslutning i hjernen, fikk panikk og pøste på med mer Trilafon enn anbefalt (opptil 32 mg). Trodde aldri jeg kom til å bli menneske igjen. Siden da har jeg vært avhengig av å bruke Rivotril som tilleggsmedisin for å få sove. Har prøvd å slutte, men det går ikke. Får da en slags panikkvåkenhet som gjør meg totalt søvnløs natt etter natt. Dette problemet hadde jeg ikke før 1999, da jeg kunne sove 'dag og natt'. Kan 'cocktailen' Risperdal/Trilafon + Alopam ha gjort uopprettelig kjemisk skade i hjernen? Jeg hater å bruke Rivotril pga. plagsomme bivirkniger (komasøvn, morra-angst, irritabilitet osv.) men har ikke noe valg. Hilsen en med diagnose schizofreni.

Relevante sykdommer/medisiner: Schizofreni. Bruker for tiden Trilafon 8 mg og Rivotril 2 x 0,5 mg.

Mann, 41 år

Svar

Hei!

Det er vanskelig for meg å gi noe fullgodt svar på spørsmålet du stiller. Men for å svare kort på hovedspørsmålet ditt: Jeg anser det som lite sannsynlig at den behandlingen du har fått og nå får har gjort uopprettelig kjemisk skade på hjernen din.

Trilafon kan i enkelte tilfeller føre til det som du beskriver som uopprettelige kjemiske skader. Likevel tror jeg ikke at det er dette som forårsaker problemene dine. De endringene som kan forekomme etter lengre bruk av Trilafon kalles ”tardive dyskinesier” og medfører blant annet ufrivillige bevegelser av ansikt, hender og føtter, altså helt andre symptomer enn det du beskriver. (Selv om dette ikke plager deg, er det viktig å være oppmerksom på bivirkninger som ligner dette når du bruker Trilafon. Jevnlig oppfølging fra legen din vil kunne føre til at dette oppdages tidlig slik at du ikke får disse skadene som potensielt kan være uopprettelige.)

Jeg vil være forsiktig med å uttale meg om mulige årsaker til de problemene som du opplever. Dette er først og fremst noe som du må ta opp med legen din. Årsakene kan være sammensatte. I og med at du nå har brukt Rivotril en stund, kan det for eksempel være en fare for at du har utviklet avhengighet til denne medisinen, noe som kan forklare at du ikke får sove uten å ta Rivotril. Kanskje hadde det vært en mulighet å prøve et annet medikament for å få sove? Det finnes flere alternativer til Rivotril som i mindre grad vil ha de bivirkningene som du beskriver.

Uansett, synes jeg at det er viktig at du får snakket godt ut med legen din om dette. Som sagt, tror jeg ikke at de problemene som har oppstått de siste årene er ”uløselige”. Jeg håper og tror at dere klarer å finne fram til en god løsning.