Har jeg Tourette med OCD?

Spørsmål

Jeg har to barn på 19 og 16. Skilt da barna var 3 og 6 år. Høyere utdanning innenfor pedagogikk. Tar master kombinert med full jobb. Eldste har diagnose utviklingsforstyrrelse. Jeg har hele livet vært engstelig og samtidig hatt stort behov for selvstendighet. I følge min dagmamma var jeg sosial og tilpasningsdyktig, selv om jeg hadde temperament og veldig bestemt. Følt at jeg var annerledes fra jeg var liten. Mistenkte foreldrene mine for å skjule det for meg. De opplevde meg som bestemt og litt sær. Startet med puste-tics ved 8 årsalder. Nasale tics (lyd) ca 13-årsalder. Foreldrene mine kommenterte tics med "må du lage den lyden?". Mye opp og ned i humøret i tenårene, men klarte meg bra på skolen. Mine foreldre opplevde min nedstemthet som strevsom å forholde seg til. Gikk i kjelleren, men dette varte kun noen dager av gangen. Så var livet fantastisk igjen. Aggressive episoder i tenårene. Svartnet for meg. Mye energi. Løp og hoppet frem til ca 10-årsalder. Trener nå ca 4-5 dager pr uke. Utholdenhetstrening for å holde rastløshet unna. Første barn 22 år, fødselsdepresjon med tvangstanker. Gikk forebyggende til psykolog før fødsel nummer to. Kartlagt for ADHD på DPS uten funn. I perioder sterk angst knyttet til tvangstanker. Medisinert i to perioder. Pr i dag kjører jeg ikke bil på ukjente veier, i høy hastighet eller over broer. Kan sitte på, men har da angst og tvangstanker. Har i perioder motoriske tics skulder/ overkropp. Ansikt. Har utfordringer med kjæresterelasjoner, blant annet pga tvangstanker og utfordringer med fysisk nærhet (når forelskelsesrusen er over). To samlivsbrudd. Trygg oppvekst, fantastiske foreldre og gode nettverk, ingen misbruk. Mange venner. Bruker mye energi på å være stabil på jobb (veileder) og en stabil mamma. Får tilbakemelding på at jeg er dyktig, tålmodig og intelligent, også fra miljøet rundt min datter. Barnas far har kun kapasitet til samvær, ikke ekstra oppfølging. Tenker at jeg kan ha Tourettes syndrom med OCD. Bør jeg utredes?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

du beskriver deg selv som en ganske ressurssterk person som til tross for å ha slitt med en del ulike symptomer har oppnådd mye i livet.
Du opplyser at du har fått deg høy utdannelse, klarer å stå i jobb og har to barn som du har klart å ta deg av til tross for at den eldste er diagnostisert med utviklingsforstyrrelse som vanligvis krever mye oppfølging.
Med andre ord virker det at du har ganske mye energi og virker å være meget ressurssterk.

Du forteller at du har vært plaget med tics fra 8-års alderen, men tilsynelatende uten at det ble utredet. Du sier at du har følt deg "anderledes" i barndommen og mistenkte at foreldrene dine holdt det skjult for deg. Du beskriver dessuten aggressive perioder i tenårene og flere humørsvingninger gjennom livet. Du beskriver også et høyt angstnivå som er kombinert med tvangstanker.
Du opplyser at du ved en tidligere anledning ble utredet ved DPS med tanke på ADHD men uten at dette ble påvist.
Du spør om du kan ha Tourette syndrom med OCD (= tvangslidelse) og om du bør utredes.

Det som kommer tydelig frem i det du beskriver er altså et høyt angst-nivå som tilsynelatende fører til en del unnvikelse hos deg i form av at du beskriver at du bare kjører kjente veier, ikke kjører i høy hastighet eller over broer. Du beskriver at du kan sitte på, men at du da får angst og tvangstanker.
Tvang er ofte et uttrykk for sterk angst.

Det er selvfølgelig umulig å stille diagnoser over nettet. Så om du har Tourette-syndrom med OCD skal jeg ikke ta stilling.
Men for å svare på spørsmålet dit så høres det ut at du kan ha nytte av en utredning og behandling.
Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med fastlegen din for å drøfte det med vedkommende og for å diskutere en henvisning til DPS.
Jeg ønsker deg alt det beste på veien videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-