Har jeg riktig medisin mot bipolar lidelse type 2?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 53 år, har slitt med perioder med angst og senere depresjon fra jeg var barn. Jeg har vært i kontakt med mange behandlere i løpet av livet. Fikk først diagnosen unipolar depresjon som i 2011 ble endret til biopolar 2. Medisineringen ble endret til Lamictal og Cipramil og morgenen og Tolvon og Seroquel (liten dose) om kvelden. Jeg har ikke hatt dype depresjoner etter dette og fungerer fint i jobb og generelt i dagliglivet. Tiltross for dette har jeg alltid noen uker om sommeren hvor jeg fungerer dårlig. Det starter alltid med en generell angst som gjør at jeg får spenninger i kjeven. Dette symptomet har jeg hatt fra jeg var ung og jeg klarer ikke å la være å fokusere på det i disse periodene. Det blir en slags tvang som bidrar til at jeg bl.a. blir anspent i sosiale situasjoner (er vanligvis svært trygg og godt fungerende sosialt). Dette preger naturlig nok hverdagen min. Jeg har lest at tvangsymtomer kan være vanlig hos bipolare i depressive faser. Jeg har også sett at man bruker noen type antideppressva spesielt ved tvangssymtomer. I den forbindelse lurer jeg på om min medisinering er riktig i forhold til dette. Bør jeg f.eks. be legen min om å bytte Cipramil til en annen type pille? Jeg har fått beskjed om å øke seoquel noe i disse periodene, det hjelper noe men skulle gjerne dempet symtomet mer. Ellers vil jeg legge til at jeg har gått i kongnitiv terapi og gjør de "riktige" tingene som å holde meg aktiv og utfordre meg selv. Har også en stabil familie rundt meg, men er forsiktig med å involvere mann og voksne barn i dette hvis jeg ikke må. Det hadde vært fint å få noen synspunkter fra deg spesielt med tanke på medisinering.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

det du ønsker deg egentlig er en vurdering av medisinene du bruker, noe som man dessverre ikke kan gjøre over nettet slik at svaret mitt vil bli av generell karakter.

Du beskriver at du har en bipolar lidelse type 2 i 2011.
Bipolar lidelse er en sykdom som kan ha mange ulike fasetter. Det er derfor veldig viktig å utrede og kartlegge sykdommen grundig og tilpasse behandlingen inklusive medikamentvalget på individuell basis.

Du skriver at du opplever at du "ikke har hatt dype depresjoner" etter at du startet med medikamentell behandling og at du "fungerer fint i jobb og generelt i dagliglivet", noe som er positiv.
Du beskriver at du har "alltid noen uker om sommeren hvor du fungerer dårlig." Du beskriver at det alltid "starter med en generell angst" med spenninger i kjeven, noe som du har hatt siden du var ung.
Dette gjør at du lurer på om medikasjonen du bruker er riktig for deg eller om det kan tilpasses på en bedre måte slik at du slipper disse ubehagelige ukene.

Som sagt er det uforsvarlig å drive med diagnostikk eller behandling over nettet. Behandling av bipolar lidelse er en spesialistoppgave.
Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med behandleren din for å drøfte spørsmålet ditt i dybden.
Dersom du av en eller annen grunn ikke ønsker dette, kan du også be fastlegen din til å henvise deg til en annen spesialist for å få en second opinion.

Jeg ønsker deg lykke til på veien videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-