Har jeg myastenia gravis ?

Spørsmål

Hei!
Jeg har en følelse av at det er noe galt med musklene mine. Jeg har flere symptomer som jeg har sett på som enkeltstående, men som jeg nå lurer på om har samme årsak. Jeg har blitt gradvis svakere og blir fort trøtt og sliten. Dette har økt på det siste året. Har alltid likt å være aktiv og forsøker å presse meg til å opprettholde samme aktivitetsnivået, men har nå problemer med det, for musklene blir helt utmattet og smertefulle. Har også problemer med f.eks å skru opp syltetøyglass eller løfte ting, som jeg ikke har hatt problemer med før. Det kan også være vanskelig å holdet hodet oppe, så jeg bruker en slik reisepute som støtte når jeg f.eks sitter å ser på tv. Men dette kan variere noe. Jeg har også økende dobbeltsyn, slik at jeg i sommer måtte få tilpasset briller med ganske sterke prismer for at jeg skulle klare å lese. Jeg var til en legesjekk for en stund siden, hvor det ble tatt endel blodprøver, bl.a leddgiktsprøve, leverfunksjon, nyrefunksjon, blodprosent og om jeg har hatt noen infeksjoner. Da viste det seg at jeg har hatt kyssesyken og hepatitt B, og kreatinin var på 40. Jeg har søkt litt på internett om muskelsykdommer, og kom over en artikkel om Myastenia Gravis, hvor det sto om en test man kunne gjøre selv: Se opp i taket med åpne øyne i to minutter. Jeg har forsøkt å gjøre dette flere ganger på forskjellige tider på dagen. Men øyelokkene siger igjen før det har gått ett minutt, Og jeg klarer å holdet øynene oppe kortest tid om kvelden. Så nå lurer jeg på om jeg kan ha denne sykdommen, og hva jeg kan gjøre videre?

Kvinne, 56 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Den testen du omtaler, har ikke jeg hørt eller lest om, men det betyr dog selvfølgelig ikke at den ikke blir anbefalt fra enkelte hold.
I den faglitteratur jeg har gått gjennom i forbindelse med å skulle besvare ditt spørsmål om myastenia gravis nå, har jeg ikke funnet denne testen omtalt heller.
Jeg skjønner dog at man oppnår med en slik test, en grovtest av muskelutholdenhet, og således er det lett å se for seg at en person med myastenia gravis ikke vil greie å holde øyelokkene åpne i 2 minutter.
Men det er ihvertfall ikke en diagnostisk test.

Ditt konkrete spørsmål her er følgende:
Hva kan du gjøre videre her og nå, hvor du lurer på om du kan ha myastenia gravis.

Det finnes etter min mening kun ett-1- godt og korrekt svar på dette spørsmålet, og det er at du skal oppsøke din fastlege, som kan utrede deg for dette.
Jeg ser ikke at du har noen andre mulige tiltak eller alternativer.

Myastenia gravis er forøvrig en svært sjelden nevrologisk sykdom, hvor diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorien og det som heter nevrofysiologisk undersøkelse, som utføres på nevrologiske avdelinger. Fastlegen henviser til slik undersøkelse, hvis der er indikasjoner for det ut fra sykehistorien og evt funn ved undersøkelse.

Jeg kan her pr internett selvfølgelig hverken avkrefte eller bekrefte at du evt har denne sykdommen, men at det rådet jeg har gitt deg er det eneste korrekte du kan foreta deg her, er iallefall helt sikkert.

Jeg har følgelig heller lagt vekk på å besvare det konkrete spørsmålet du kommer med, så tydelig og korrekt som mulig her.

Håper du får nytte av svaret.

Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn