Har jeg en diagnose?

Spørsmål

Hei

Jeh har aldri vært den mest solsial typen, aldri hatt samboer eller kjæreste. Dette har egentlig aldri brydd meg så veldig men jeg begynner å merke det mer og mer nå som jeg blir eldre. Har hatt samme jobb i snart ni år og trives i den men sliter litt med rollen som verkstedleder jeg fikk for halvannet år siden ettersom det involverer personalansvar for 11stk og mye organisering. Etter en krangel med min halvsøster i høst hvor jeg nok en gang tråkket i salaten uten å legge merke til det og ble veldig overrasket og lei meg når jeg forst forsto at jeg hadde gjort noe feil, slo det meg at jeg ikke bare er lite sosial men unormalt uoppmerksom på hva andre føler.

Leste meg opp på internett om lav eq og så videre til Aspergers, føler store deler av dette passer meg på en prikk. Har dårlig kontakt med mine egne følelser, enda dårligere kontakt med andres. Mangler ikke emati, men klarer ikke alltid uttrykke det. Bortsett fra å ikke være så veldig sosial, sliter jeg ikke i samtaler ol, men tror flere synes jeg kan være litt merkelig. Dette har jeg alltid klart å "maskere" med å delvis ta på meg et smilende vesen uttad basert på hva jeg tror folk vil ha, denne masken sprekker hvis jeg er stresset eller sliten og blir jeg sint nok går det ofte utover nærmeste faste eller løse gjenstand. Er ofte utslitt etter store familemiddager ol. tilstelninger.

Det jeg lurer på er om jeg kan ha Aspergers syndrom. Hvordan går jeg frem for å få en diagnoose, og er det vits ettersom jeg fungerer ok i det daglige liv? Er redd for å bli behandlet anderledes hvis jeg sier dette til familie og venner. Ville det vært en fordel eller ulempe å si det til arbeidsgiver?

Mvh.

Jente 26

Svar

Hei
Som du sikkert vet så kan vi ikke stille noen diagnose her på nettet, men det er jo fint at du prøver å finne ut av om dine plager er så alvorlige at du må gjøre noe med det. Når det gjelder dine såkalte manglende sosiale ferdigheter så virker det på meg som om du takler det ganske bra. Hvis du har et dårlig forhold til dine egne følelser så er dette noe du kan jobbe med og utvikle. Du sier du har empati, og det stemmer ikke bra med Aspergers syndrom hvor nettopp det er en mangelvare.
Det som er problemet med å lese seg opp på internett og særlig innen psykiatrien er at du kan kjenne deg igjen i mange diagnoser uten at du dermed har denne. Du har jo åpenbart ikke så mye problemer med å uttrykke følelser da du tenner på alle plugga og blir sint. Ikke alle klarer det.
Hvis du allikevel skulle vurdere å finne ut om du skulle ha noen form for diagnose må du kontakte fastlegen og få en henvisning til en psykiater som kan henvise deg til et sted som kan utrede dette.Det er litt avhengig hvor du bor om slik ekspertise er tilgjengelig.
Hvis du ikke vil gå så drastisk til verks så kunne du ta kontakt med en psykolog og kanskje lese min bok VÅG MER som kan sette deg på sporet av det du er ute etter. Det å kommunisere, uttrykke følelser og behov er en treningssak og det er ikke sikkert du har noen diagnose selv om du ikke er trent opp på dette fra barndommen.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-