Har jeg Bekhterew?

Spørsmål

Legen min tror at jeg kan lide av bekterev.Har vært i vanlig røntgen hvor den viste at de nederte virvlene var trykt sammen.Er det kanskje mere å se i en ct røntgen?Legen min nekter å sende meg dit,men jeg vil gjerne vite hvorfor jeg har vond nede i ryggen hver deg.

Sykdommer: Har ikke fått diagnose,men legen antar at jeg har bekterev
Medisiner: Brexidol,somadril

Kvinne, 41 år

Svar

Hei!

Forandringene på skjelettet kommer ikke tidlig i forløpet av Bekhterew, snarere sent i forløpet. Det er derfor ofte lite å finne på røntgenbildene til å begynne med. Hvis de vanlige bildene er normaleb eller ikke viser Bekterewforandringer synes jeg også det er lite poeng i å sende deg til CT-undersøkelse.

Unntaket må være hvis du har utstrålende smerter og legen din ikke kan utelukke en isjias/skiveutglidning eller at en nerverot ligger i klem på grunn av de sammenklemte virvlene. Isåfall er nok MR en bedre undersøkelse enn CT uansett.