Har hepatitt A konsekvenser på lang sikt?

Spørsmål

Jeg fikk Hepatitt A ved utenlands opphold, er nå over sykdoms perioden. Jeg vil gjerne vite vilke sen konsekvenser dette vil ha for min helse.

Sykdommer: Hepatitt A

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dersom du nå føler deg frisk vil du ikke få noen flere problemer med din hepatitt A. Hepatitt B og C kan gi kronisk hepatitt, og eventuelt kan man dø av leversvikt, men hepatitt A har et akutt forløp, og etterlater seg bare en livsvarig immunitet.

Forløpet kan variere svært mye fra person til person. Symtomene er feber, sterk sykdomsfølelse, mavesmerter, gul hud, mørk urin og lys avføring. Det kan vare i mange uker. Eldre rammes hardere enn yngre, og små barn blir vanlgvis nesten ikke syke i det hele tatt (men de kan smitte andre, for eksempel i barnehaven, og dem de smitter kan for eksempel smitte sine foreldre). Om man er over 75 år har sykdommen en dødelighet på ca 5 %, og det finnes ingen behandling. Dersom man fra før har en alvorlig leversykdom kan også yngre mennesker dø av hepatitt A.

Men du er altså utenfor fare, du kan ikke smitte noen, og du kan ikke få sykdommen igjen.

Mitt klare råd til alle som skal ut å reise og ikke har hatt hepatitt A er å ta hepatitt A vaksine, det er ingen annen sikker måte å beskytte seg mot sykdommen på. Dersom man har bodd i et område med mye hepatitt A pleier vi ved Reiseklinikken å ta en blodprøve for å se om man er naturlig immun.

Før brukte man gammaglobulin, men det er gammeldags, og er laget av blod fra ca 10000 blodgivere. La ikke legen sette gammaglobulin.

Til slutt vil jeg nevne at den mest effektive måten å få hepatitt A på er å spise rå østers, det gjelder også i områder hvor vi vanligvis ikke anbefaler hepatitt A vaksine. De som har slike spisevaner bør få tatt denne vaksinen.