Har barnet vårt astma?

Spørsmål

Hei!

Jenta vår på 9 mnd. har vert plaget med mye forkjølelse/influensa siden hun ble født. Hun får feber, nesen renner, hun slever mye, hoster og spyr opp slim når hun er syk.

Ettersom både jeg og faren til barnet har astma (faren hadde alvorlig astma som barn), lurte en lege på om datteren vår kan ha astma. Han kunne ikke undersøke dette ettersom barnet var sykt. Han bad oss bestille time til vår faste lege når barnet var symptomfritt igjen. Dette gjorde vi. Vår faste lege sa at det ikke var mulig å oppdage astma på så små barn. Han ville ikke undersøke henne.

Nå er hun forkjølet igjen. Hun sover lite om natten, og kjemper ofte med pusten. Hun kan hoste og spy opp mengder med slim.

Vi syntes dette er skummelt, og lurer på om det virkelig ikke er noe å gjøre? Hittil har vi ikke fått noen form for medisin, utenom febernedsettende og hostesaft.

Vi føler at vi maser når vi går til legen. Vi får jo bare samme svaret hver gang.

Ettersom fastlegeordningen har tredd inn, vet jeg ikke hvordan det er med å skifte lege. Bør jeg prøve en annen lege, eller skal jeg slå meg til ro med svaret fra vår nåværende fastlege??

Vennlig hilsen en urolig mamma (som kanskje uroer seg for mye??).

Kvinne, 20 år

Svar

Kjære urolige mamma!

Jeg må først si at du ikke skal bekymre deg for at du "maser" for mye. Spørsmålene dine er relevante og gode, og som foreldre er det deres oppgave å orientere dere for å finne gode løsninger for barnet deres. Selvsagt.

Til det du spør om: Tre ulike tilstander - både bronkiolitt, astma og lungebetennelse - fører hos små barn til at innsiden av luftveiene hovner opp og fylles med slim. Barnet får tung pust og kan bli medtatt. Legen som lytter på lungene, kan høre slimet knatre og boble inne i luftveiene.

Hos små barn er det som regel ikke mulig å skille bronkiloitt, astmaog lungebetennelsefra hverandre ved en vanlig undersøkelse. Hvis det kommer gjentatte episoder med tung pust og hoste, er det mest sannsynlig at barnet har astma. Behandlingen som skal utvide luftveiene og bedre luftpassasjen er den samme for alle sykdommene.

LES MER
Her på Lommelegen har barnelege Anders Alme laget en oversikt over
astma hos barn. Jeg anbefaler at du tar en titt på den