Halvsidige anfall

Spørsmål

Har i flere år vært plaget av halvsidige anfall i ansiktet. Blir veldig rød og varm på høyre side av ansiktet. Mye prøver er tatt men ingen har funnet ut noe.
Etter en lang periode med trøtthet og slapphet ble det påvist B12 mangel i fjor. Fikk da 4 sprøyter med 1 ukes mellomrom, og etterpå 1 sprøyte hver 3. mnd. Dette har hjulpet mot mine anfall også.
Før holdt det med sprøyte hver 3. mnd, men nå begynner anfallene igjen etter 2 mnd.
Når disse anfallene kommer blir jeg trøtt og sliten. Har mye senestrekk i bena om natta.
Føler meg kvalm om morgenen, er glemsk og vimsete. Dette passer dårlig til min stilling som lønn og personalsjef i en større bedrift.
Hva kan B12 mangelen komme av. Lever et normalt sunt liv.

Hvor mye bør B12 verdien hos et voksen, friskt menneske ligge på?

Hva slags videre behandling bør jeg be om?
Er takknemlig for svar.

Sykdommer: B12 mangel
Medisiner: B12 vedlikeholdsvaksins hver 3. mnd

Kvinne, 45 år

Svar

Hei!

Jeg kan ikke se i litteraturen at B12-mangel skal gi halvsidige anfall med rødhet og varme i ansiktet. Om plagene skyldes B12-mangel eller noe annet er derfor vanskelig å si.

B12-mangel gir primært en anemi, og skal derfor kunne være årsaken til slapphet og tretthet, men det er nok ikke usannsynlig at det også kan gjøre deg "glemsk og vimsete". Ved alvorlige mangeltilstander kan tungens slimhinne bli rød og avflatet, man kan få hjertebank, svimmelhet, redusert smakssans og følesans, hodpine.

Referanseområdet for B12 hos voksne er 150-580 pmol/L.

B12 mangel er ganske sjelden hos friske personer med normalt kosthold, hyppigere hos eldre og personer som ikke spiser normalt, feks alkoholikere. Kjøtt, fisk og melk er gode kilder til B12.

En del sykdommer kan gi lave verider av B12, spesielt sykdommer som gir økt blødning, feks i tarmen, eller sykdommer i tynntarmen.

Jeg synes du skal diskutere dette med legen din og få greie på hvor lave B12-verdiene er og om han tror dette er patologisk lave verider, eller mer lave normalverdier. Det er ikke sikkert at B12 forklarer anfallene dine. I såfall bør du utredes videre, kanskje hos hudlege eller nevrolog.