image: Halsplager etter narkose med intubasjon, «pusterør i halsen»

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Halsplager etter narkose med intubasjon, «pusterør i halsen»

Spørsmål

Jeg ble for 3 uker siden operert i magen. Jeg fjernet livmor ved åpen kirurgi. Etter narkosen og den tuben i halsen ble jeg litt sår og følte behov for stadig kremting, noe jeg vet er vanlig. Men nå har ikke dette gått over ennå, og noen ganger er det mer slim enn ellers. Det kiler liksom litt og føler meg også litt tung i brystet. Skal jo unngå å hoste så mye på grunn av operasjonen, men jeg forsøker å holde over magen så godt det lar seg gjøre. Jeg kjenner dette både i hvile og når jeg er aktiv. Er dette normalt? Er det noe jeg kan gjøre for å bedre formen eller må jeg bare vente til det går over? Var ei som sa man kunne få lungebetennelse etter operasjon men da hadde det sikkert vært verre med feber og så videre? Det har jeg ikke. Litt fort sliten eneste men det regner jeg med er på grunn av operasjonen og jeg regner også med at det blir bedre etterhvert. Blir glad for tips til hva jeg kan gjøre eller om jeg må oppsøke lege.

Kvinne 37
Svar

Hei,

Takk for et godt, anestesirelatert spørsmål. Du skriver at du har fjernet livmoren ved åpen kirurgi i generell narkose, som er en vanlig prosedyre. Ved kirurgi i bukhulen er det nødvendig med en narkosedybde som også lammer pustesenteret. For å opprettholde pustefunksjonen føres derfor et pusterør av myk plast gjennom munnen og ned i luftrøret straks etter at narkosen er innledet. Røret kobles til en ventilator som overtar pustefunksjonen og sikrer at du får tilstrekkelig oksygen under operasjonen. Etter at det kirurgiske inngrepet er ferdig og du har gjenvunnet pustefunksjonen, like før eller idet du våkner, fjernes pusterøret. Dette er vanligvis en ukomplisert prosedyre og de fleste merker ikke at røret noensinne har vært der.

Imidlertid – av og til blir det likevel komplikasjoner og skader i forbindelse med tuben. Du skriver at du i ettertid er plaget med sårhet, behov for å kremte, sliming og tyngde i brystet. Det er ikke normalt, men er nok mer vanlig enn vi er klar over fordi det er sjelden vi anestesileger får tilbakemelding om slike symptomer.

Det er en rekke veldefinerte ulike årsaker til skader, sårhet og annet ubehag i halsen etter intubering. De fleste går heldigvis over av seg selv men noen få trenger videre utredning og behandling. Uten at jeg vet mer om akkurat hvordan din narkose og intubasjon forløp, vil jeg beskrive noen mulige årsaker til slike plager du opplever.

Grovt sett skyldes skader etter intubering enten selve tuben (feks at den presser for hardt på slimhinnen over tid og skaper trykksår), laryngoskopien (= innsettingsprosedyren, problemer med å få tuben på plass), syreskade (reflux av magesyre som siver opp i luftveiene under narkose kan gi kraftig sårhet i halsen, og av og til finne veien helt ned i lungene - aspirasjon), eller en kombinasjon av disse. Slike skader kan skje på mange ulike nivåer i luftveiene. Området «luftveiene» strekker seg i denne sammenhengen helt fra leppene til nederst i lungene.

Du forteller at du ennå ikke er fullt restituert etter inngrepet og at det gjør vondt i såret når du hoster. Dersom sårheten i halsen og de andre ledsagersymptomene vedvarer utover den tiden selve sårsmertene varer, og etter at du kan hoste uten at det blir smerter i såret, er det på høy tid å gå videre for å forsøke finne ut hva som har skjedd i halsen.

Uansett, mitt råd er allerede nå å kontakte anestesiavdelingen ved sykehuset du ble operert, og opplyse om disse plagene. Det føres alltid anestesijournal i løpet av inngrepet hvor evt problemer skal beskrives, og den signeres. Man kan ved å gå inn i anestesijournalen se om det står skrevet noe om vanskelig luftvei eller mistanke om aspirasjon under håndteringen av luftveien. (Anestesijournalen finnes ikke nødvendigvis i din pasientjournal som du kan få tilgang til på nettet, i tillegg kan de være vanskelig å tolke for legfolk). Du bør i tillegg kunne få snakke direkte med de involverte og spørre om de husker om det skjedde noe i forbindelse med håndteringen av luftveiene eller narkoseforløpet som kan hjelpe å forklare symptomene. Det kan være nyttig både for deg og for dem det gjelder. Det naturlige neste trinnet er for anestesiavdelingen å henvise deg til øre-nese-hals spesialist, som kan inspisere de viktigste delene av din luftvei med fleksibelt fiberoptisk skop.

Du skriver også om lungebetennelse: Selv om lungebetennelse er en kjent komplikasjon etter kirurgi, som for øvrig kan oppstå uavhengig av problemer med intubasjonen, er jeg enig i din vurdering at dine symptomer kommer fra et sted høyere oppe enn selve lungene.

Du skriver til sist at du blir fort sliten. Dette skyldes mest sannsynlig - som du også er inne på - selve tilhelingsprosessen i underlivet. Kroppen bruker mye energi på tilheling de første ukene og økt trettbarhet og økt søvnbehov kan vedvare flere uker, med stor individuell variasjon.

Ønsker deg lykke til i den videre rekonvalesensen, at du får hjelp til å finne ut nærmere ut av hva problemene i halsen skyldes, og at de forsvinner helt.

Illustrasjonsfoto øverst: faustasyan / Shutterstock / NTB