Hallux rigidus

Spørsmål

Hei. Har noen spørsmål angående slitasje i tåleddet.

Har vert til spesialist i ortopedi angående et vondt tåledd. Skal forsøke og gi en god beskrivelse av hvordan dette har utartet seg: Jeg er 31 år og veldig glad i trening. Jeg har spilt fotball hele livet og er nå veldig glad i futsal (innefotball). Så er meget aktiv og å kunne bruke kroppen er veldig viktig for meg, både i jobb og privat. Angående føttene mine så er jeg plattfot og har tidligere ved utfall og slikt kjent at eg har hatt vondt i tåleddet. Dette har eg tenkt at gikk over av seg selv.. Men etter en takling (tror eg), så blei det verre, men jeg fortsatte å spille endel fotball i håp om at det skulle bli bedre. Tilslutt tok jeg turen til en privat idrett-fysioterapeut som ikke visste hva dette var, men han masserte og gjorde vondt verre kjentes det ut som.. Og rundt denne perioden danna det seg en kul på tåleddet, jeg fikk kortisonsprøyter som jeg følte lindret skaden endel selv om ikke kulen forsvant.. I ettertid har jeg spilt litt fotball, men å teipe. Det har gått greit, men har kjent endel i dagene etter. Nå har tåleddet fått en større og større kul (som da er øm og trykker mot skoene eg bruker).

Nå ca 5 mnd etter jeg da drog til fysioterapeut og starta med dette her så fikk jeg time hos en spesialist i ortopedi. Han var meget bombastisk og sa blant annet:
- Du har slitasje i tåleddene
- Dette blir bare verre
- Du kommer til å få det i andre foten også
- Du må kutte ut fotball
- Dette er kun 60-åringer som får!

Han ville operere meg for å få vekk litt brusk slik at det ikke presset mot skoene. Men da var det mange måneder med smerte og sykemelding sa han.
Kan du gi meg et snev av håp? Kan jeg ikke f.e trene 1 gang i uken fotball? Hva med å kunne gå på fjellet når jeg vil?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Tilstanden kalles hallux rigidus, og er svært vanlig. Den kan forekomme uten noen åpenbar bakenforliggende årsak, og rammer da ofte eldre som har brukt leddet i lange tider, eller hos yngre pasienter som følge av en eller annen skade av leddbrusken. Etterhvert som slitasjen skrider frem, legger kroppen ned overskuddsbein i periferien av de slitte leddflatene, det er dette du opplever som den voksende kulen rundt leddet.

Behandlingen avhenger litt av hvor langt fremskreden slitasjen er, og om det er faktorer som trekker i retning valg av en behandling fremfor en annen. Følgene kan være aktuelle behandlinger:
- Stive såler: reduserer bevegeligheten i det slitte leddet
- PRP-injeksjon: udokumentert, men lovende behandling av forskjellige lavgradige lidelser i bevegelsesapparatet
- Keilektomi: avmeisling av den øvre delen av det overskytende beinet i leddet
- Avstivning av leddet

Hvilken behandling som er riktig for din del kan jeg ikke si uten å se dine røntgenbilder, og undersøke foten din. Behandlingen du er forespeilet virker å være en keilektomi. Dette vil kunne ta bort en del av volumeffekten fra leddet, og da redusere trykkplager fra skotøy. I tillegg vil det kunne bedre bevegeligheten i dette leddet, og redusere smertene når du går, da det blir bedre plass for knoklene å bevege seg under fotavviklingen. Min egen erfaring med dette er at pasientene stort sett kommer seg raskt, og jeg anbefaler å begynne bruk av foten allerede etter 2 uker, og sykemelder i ikke mer enn 4 uker, litt avhengig av yrket. Brukt på riktige pasienter er effekten av denne behandlingen god.

Om leddet er helt ødelagt, vil en avstivning være den beste løsningen.

Uansett, prognosen er god, og jeg er helt overbevist om at du vil kunne få meget god funksjon i foten din igjen, ikke minst hvis tåen på ett eller annet tidspunkt blir avstivet. De fleste opplever et svært begrenset funksjonstap av dette, men blir derimot smertefri.

Håper du fikk litt mer konstruktivt å jobbe med, og lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-