Halebeinssmerter

Spørsmål

Store smerter i halebein

For ca 15 år siden var jeg maks uheldig og slo halebeinet kraftig mot et skarpt hjørne. Etter å ha gått med store smerter i 2 år, ble det tatt et røngtenbilde som viste at halebeinet var brukket helt av og den løse enden hadde snudd seg 180 grader og lå parallellt med ryggraden. Smertene var så store at jeg ble veldig begrenset i hverdagen. Jeg ble operert ca 2,5 år etter skaden. Operasjonen hadde dessverre begrenset effekt, og den dag i dag sliter jeg med daglige, til dels ganske store, smerter. Jeg har spesialpute på jobb og heve/senke-pult for å avlaste, men har allikevel mye smerter. Klarer ikke gjennomføre mer enn 1-2 timer på stol uten at jeg må stå dersom jeg ikke kan sitte på siden. Kan ikke bruke tettsittende klær som olabukser, tynne strømpebukser o.l. uten store smerter etter kort tid. Kino, bilturer og andre aktiviteter som innebærer mye sitting gir store plager. Raske, ukontrollerte bevegelser med beina (lange skritt, å reise seg o.l.) er smertefullt. Der jeg ble operert har det blitt en nokså stor, stump kul med bein, og den kjennes svært godt. Har til dels slått meg til ro med situasjonen siden jeg hele veien har fått beskjed om at det ikke er mer å gjøre, men leste plutselig at det var mulig å sette kortison i halebeinsområdet. Vil det kunne være et alternativ for meg? Er det andre muligheter for smertelindring/behandling?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Vanligvis vil man sette steroidinjeksjoner rundt det smertefulle beinet før man opererer, altså som et trinn på behandlingsstigen før man kommer til kirurgi. Det kan erfaringsmessig fungere greit for en del av dem som sliter med coccygodyni, eller halebeinssmerter. Hos dem som ikke blir bedre, vil kirurgi kunne være et siste alternativ. Erfaring med steroiderinjeksjoner etter at halebeinet er fjernet, har jeg dessverre ikke så mye erfaring med. Jeg har også konferert med en av dem som arbeider mest opp mot denne pasientgruppen på mitt sykehus, som heller ikke har erfaring med injeksjoner etter kirurgi. Man kan gjerne forsøke det, men man skal utvise forsiktighet, fordi det vil være arrvev etter operasjonen som kan gjøre at endetarmen ligger dratt opp mer overfladisk. Skade av denne vil kunne gi alvorlig infeksjon, og den som setter eventuell injeksjon bør enten gjøre det ultralydveiledet, eller med stor visshet om at man ikke skader underliggende strukturer.

Utover dette kan bekkenbunnstrening forsøkes, gjerne i regi av fysioterapeuter knyttet til en gynekologisk avdeling. Når det gjelder smertestillende bør fastlegen styre dette, men man kan gjerne rådføre seg med en lokal smertepoliklinikk for å optimalisere behandlingen.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-