Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gutt på 11 år med smerter i hæl; Severs syndrom

Spørsmål

Hei! Jeg mistenker at min sønn på 11 år har Severs sykdom. Han har over lengre tid hatt vondt i venstre hæl, når han beveger seg. Han har gym på skolen, og spiller håndball to dager i uken. Klager alltid over smerter etterpå. Leser at dette kan vare lenge. Lurer derfor på om jeg bør ta ham ut av disse aktivitetene? Samtidig er jeg bekymret for om han skal droppe håndballen over lengre tid, at han vil ha mistet for mye, og ikke kan starte igjen, denne aktiviteten som ham elsker. Lurer også på hva du tenker om å ta ham ut av gym på skolen, men la ham fortsette med håndball, eller bør skole komme først? Er det skadelig å bruke foten til tross for smerte? Kan det være andre ting? Bør han ta medisin?

Mann 11
Svar

Hei, det er meget mulig at du har stillet riktig diagnose. Sever syndrom er veldig vanlig i akkurat den alderen. Du har lest endel og har sikkert sett at dette er belastningsskade i den såkalte vekstsonen i bakkant av hælen. Akillessenen «dras» kontinuerlig i og rundt dette området. Det er en nettside som heter skadefri.no der du kan lese mer om Severs syndrom. Det kommer til å gå over, men det kan ta opp mot et år. Dere kan vurdere å oppsøke fysioterapeut som kan si mer sikkert om det er dette det er. Men, slik det står på skadefri anbefales det ikke at man blir tatt helt ut av aktivietet, men heller ikke "kjører på som vanlig". Snakk med trenere. Kanskje bruke bedre sko; kanskje en hælkappe; slutte aktivitet om det gjør vondt etc. Det kan ta lengre tid å bli bra om han ikke tar det litt roligere. Det finnes ikke medisinert, annet enn mot smerte, men det er ikke enbefalt. Hilsen legen