Gulfeberkart

Spørsmål

Jeg lurer på hvor jeg kan få en komplett og oppdatert oversikt over hvilke land man bør eller må vaksineres mot gulfeber før innreise. skal til Kapp Verde øyene og være der over en tid. Hva er å annbefale av vaksiner dit?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

WHOs webside inneholder gulfeberkart, og også kart for andre sykdommer:
http://www.who.int/ith/diseasemaps_index.html. I samme webside kan du søke på land og sykdom. Du finner også en grei og oppdatert oversikt over vaksineanbefalinger og malariamedisin på min webside, med anbefalinger som i hovedsak følger WHO. (Jeg sier i hovedsak, for jeg har sittet i den norske ekspertgruppen som har laget Nasjonalinstituttets anbefalinger for malariaprofylakse, og vi er ikke på alle punkter helt enige med WHOs eksperter.) Når det gjelder gulfeber har WHO en oversikt over hva hvert lands helsemyndigheter krever, og den listen følger man.

Skal man reise til et land hvor noe av landet er merket på kartet som gulfeberområde bør man ha gulfebervaksine, selv om man skal holde seg utenfor gulfeberområdet. Dette gjelder land som for eksempel Brasil. For det første kan man risikere å bli avkrevet vaksinasjonssertifikat ved grensepassering, og for det andre kan gulfeber opptre i epidemier. Vi har nå en epidemi med denguefeber i Brasil, og det er akkurat den samme myggarten som overfører gulfeber. Gulbebervaksiner er ingen kostbar vaksine, den koster Kr 85.- (pluss det du måtte bli avkrevet i honorar fra vaksinasjonskontoret, på Reiseklinikken tar vi Kr 60 for hver vaksine i tillegg til konsultasjonshonoraret, som fra 171203 er Kr 260). Om du likevel trenger vaksiner, er det jo lurt å ta med gulfeber også. Vaksinen varer i ti år, den har minimale bivirkninger og er nesten 100% effektiv. Den skal ikke gis til gravide, immunsvekkede og dem som har hatt livstruende allergiske reaksjoner på egg. Å bli avkrevet gulfebersertifikat ved en grensepassering kan være ubehagelig: kanskje vil funksjonæren ha bestikkelse, kanskje må du ta vaksinen på grensen. Vi har på Reiseklinikken en svært lav terskel for å anbefale gulfebervaksine.

Når det gjelder Kapp Verde øyene må du ha gulfebervaksine bare hvis du skal reise innom fastlands-Afrika, men det skal du vel sikkert om du skal bo der i lengre tid.

Konklusjon: I dette tilfellet bør du ta gulfebervaksinen selv om landet ikke krever den.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-