Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gul i huden?

Spørsmål

Hei, For nokre år sidan byrja eg legge merke til at eg tidvis var litt gul i handflatene og under føttene, ingenting veldig tydeleg, men dog, ein gulaktig farge. Dette virka å ha avtatt litt, men det siste året har eg lagt merke til stadig hyppigere lys farge/gulfarge på avføring. Litt periodvis, men stadig tilbakevendande. Umiddelbart har eg tenkt på leveren, og følgeleg har eg vore hjå fastlege (i fjor). Opplevde her, i dei få minuttane eg fekk, at dette ikkje var noko å uroa seg over då eg var ung og i fin form ellers. Eg greier likevel ikkje sleppe dette heilt. Eg er som sagt i god fysisk form, trener jamnleg. Har eit alkoholforbruk der eg nyt vin i mindre mengder kanskje 5-7 ganger i månaden, men sjeldan/aldri på den såkalla "fylla". Har ellers ingen medisinsk historie og tek ingen medisinar. Opplever det ikkje som enkelt å få nokre vidare undersøkingar, noko eg for så vidt kan forstå om eg legg godviljen til, men likevel... Kva tenkjer de? På førehand tusen takk!

Mann 36
Svar

Hei.


Gulfarget hud skyldes opphopning av bilirubin i blodet, for eksempel som følge av leversykdom. Det er et symptom som kan tyde på alvorlig sykdom, og det kalles ikterus. Enhver lege har sett dette, og vil ved minste mistanke om dette ta blodprøve av pasienten for å se om det foreligger ikterus. Da har man forhøyde verdier på blodprøven bilirubin. Finner man det, må en utredes for årsaken til dette, naturligvis. 

Siden legen din ikke tok slik prøve av deg, så betyr dette naturligvis at legen ikke så noen gulfarge i huden din.

Legen konstaterte også at du var frisk, hvilket er bra, og meget sannsynlig.

Du synes imidlertid at du er noe gul i håndflatene og på fotsålene. Til det kan følgende sies: Ved ikterus, for eksempel som følge av leversykdom, blir man ikke gul bare enkelte steder på kroppen. Gulfargen vil vises over alt, og det første stedet det oftest sees, er på det hvite i øynene. 

Jeg tenker derfor at dette må handle noe om "øynene som ser", og hvordan du tolker det du ser. Jeg betviler ikke at du synes du er gulaktig på hender og føtter, men samtidig er det veldig viktig at du er helt subjektiv og på en måte "inhabil" til å vurdere deg selv, i motsetning til legen som er fagperson og som har sett ikterus før, og som gjør en objektiv vurdering for deg, om hvorvidt du er gul eller ikke. Det sier seg selv at legens vurdering av dette er mer å stole på enn din egen, og det vil jeg anbefale deg å gjøre. 

Jeg sier ikke at du "innbiller" deg dette eller er hypokonder eller noe som helst, og dette med at pasienten synes han/hun ser eller kjenner et eller annet i kroppen som ikke lar seg påvise eller sees objektivt, er slett ikke uvanlig. Det handler kanskje også om at man kan begynne å bli litt overfokusert på ett eller annet man har ment man har sett på kroppen, og så overbeviser man seg ubevisst om at det en ser, er tilfelle. Det handler om hvordan vi sanser og fortolker. Slikt er det med alt ellers: En sommerdag kan det kanskje være 40% skydekke, og en person ser dette som en bekreftelse på at det er en ikke så fin sommerdag, men en annen synes det er aldeles nydelig, og en gjennomsnittlig og fin sommerdag.


Du har imidlertid gjort det du skulle: Du mente du observerte et eller annet med kroppen din som kunne ha hatt med sykdom å gjøre, og du oppsøkte lege for å få en vurdering av dette. Legen så ikke det du sa (og det går ikke an å overse eller ikke oppdage ikterus), og konkluderte med at du er frisk. Da ville jeg ha slått meg til ro med dette, og lagt det hele helt fra deg.


Du skriver at du ikke opplever det som lett å "få noen videre undersøkelser", men det er ikke slik at en tar blodprøver for å ta blodprøver. Skal en ta blodprøver, må det være fordi det foreligger mistanke om en sykdom, som en vil ha avkreftet eller bekreftet ved hjelp av blodprøver, og slik var det jo ikke hos deg, heldigvis.


Ha det bra.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-