Grunne hofteskåler og behandling av hofteleddsslitasje

Spørsmål

Hei. Jeg er 35 år gammel og har artose i hofte grunnet dysplasi. Har alltid vært meget aktiv og sporty ble diagonesrt med artose for 5 år siden og har holdt sport nivået oppe, med noen modifikasjoner i utholdenthets trening. Som å sykle istedenfor løpe. Styrketrening har jeg holdt vedlike. Nå er imidlertid smertene så store at jeg vurdere operasjon. Hvilke utsikter til livskvalitet har jeg etter en operasjon? Vil jeg kunne drive styrke trening, ski gåing, slalom, løping, sykling osv? Hvor i Norge kan man få best hjelp som ung artose pasient? Har også hørt om hip resurfacing. Men dette gjøres ikke i Norge lenger slik jeg har forstått. Men kan man få hjelp av norsk helsevesen til å få operasjon av dette i utland? Spesielt med tanke på min unge alder?

Svar

Hei!

Oversett grunne hofteledd er dessverre ikke så sjelden årsak til tidlig slitasje i hofteleddet. Slik du beskriver situasjonen nå, synes jeg det er rimelig at du får diskutere om tiden er moden for å sette inn en totalprotese i hofteleddet.

Jeg tror du med stor sannsynlighet vil oppleve en betydelig bedring av livskvaliteten når det gjelder smerter. De fleste proteser tillater høy grad av aktivitet, men man bør begrense leddutslagene noe, hvilket også avhenger litt av hvor stabil protesen blir vurdert å være under operasjonen. Likevel vil for eksempel løping kunne bidra til øket slitasje av protesekomponentene, som igjen vil føre til at det kan bli nødvendig å skifte ut protesen noe tidligere. Din unge alder skulle tilsi at det nok blir behov for minst én utskiftning av protesen.

Du bør nok henvises til et sykehus som driver protesekirurgi med et visst volum, og som også har kjennskap til artrose som følge av anatomiske avvik i hoften. Hva som blir det nærmeste for deg, avhenger litt av hvor du bor i landet. På Vestlandet vil for eksempel Kysthospitalet i Hagevik være et godt alternativ.

Hip resurfacing er ikke lenger et tilbud så vidt jeg vet. Det har vært forsøkt i to omganger, men begge ganger har det etter relativt kort tid blitt rapportert komplikasjoner som langt overveier den nytten protesen ellers gir. Du kan selvsagt forhøre deg på poliklinikken du kommer til, men jeg tror ikke du vil bli anbefalt dette.

Lykke til!