Graviditet og sydenreise

Spørsmål

jeg skal reise til syden (er gravid) og har hørt at i tillegg til å være forsiktig med kjøtt og grønnsaker må man kun drikke brus av flasker og unngå å bli overopphetet når man er i første trimester. stemmer dette, det er jo vanskelig å unngå at kroppstemperaturen går opp når man er i syden?!

Sykdommer: hjertesykdom. migrene
Medisiner: zomig

Kvinne, 21 år

Svar

Jeg vet ikke hvor i Syden du skal, men om vi antar (og håper) at det er middelhavslandene er det riktig at du ikke skal spise rått kjøtt og rå grønnsaker, på grunn av faren for toxoplasmose. Jeg tror ikke springvannet er farlig å drikke noe sted i Europa.

Det med overoppheting er faktisk et poeng. For det første er temperaturen i livmoren ca 1 grad høyere enn i resten av kroppen. Om du har høy feber har fosteret enda høyere temperatur. For det andre kan varmen forplante seg direkte inn til livmoren ved direkte soling på en gravid mave. Det kan gi overoppheting av fosteret, særlig mot slutten av graviditeten. Bare høy lufttemperatur kan neppe gi alvorlig overoppheting av fosteret, om du har tilgang til nok drikke, og søker skygge om du synes det blir ubehagelifg varmt.

Du nevner også hjertesykdom, men det kan vi heller snakke om, hvis du bestiller time, for jeg må vite hva slags hjertesykdom det dreier seg om. Reisemedisin er mye mer enn bare vaksinering.