Gravide og reise

Spørsmål

Kjære dr. Hasle. Jeg ser at du i flere innlegg fraråder gravide å legge ut på reise utenfor Europa. Jeg lurer på om du kan si noe mer konkret om hvorfor?

Jeg vil være 15 uker på vei ved planlagt feriestart til Sør-Afrika. Var der i fjor også og tok hepatitt A, difteri og polio-vaksine på Reiseklinikken i oktober 2001. Jeg er ved god helse (hjertespesialist sier at mine rytmeforstyrrelser ikke er farlige, det er fordi det har vært plagsomt med hjertebanken jeg har brukt betablokkere tidligere). Skal ikke til malariaområde (safari-delen av ferien avbestilt). Har selvsagt planer om å utvise et helt annet forsiktighetsnivå i forhold til mat og drikke enn før jeg ble gravid. Selv om jeg på mine mange reiser til utlandet aldri har hatt diare hadde jeg tenkt å ta Dukoral. Håndvask er jeg alltid nøye med. Katter kan jeg ikke fordra uansett.... Jeg vil skrike meg til et flysete ved midtgangen så jeg kan opp og gå så ofte jeg vil, min lange mann får ta midten denne gangen.

Jeg har prøvd å lese en del på internett om reise og graviditet, og de fleste steder står det stort sett at man skal unngå malariaområder. Så jeg savner som sagt noe mer håndfast når du sier bl.a. til en gravid at hun bør holde seg i Europa. Kan du utdype dette litt nærmere?

Sykdommer: Tachycardi, pollenallergi
Medisiner: Sotacor (ikke under graviditet), Polaramin

Kvinne, 37 år

Svar

For det første vet jeg ikke om noe som er viktigere enn graviditet og det å få et friskt barn, reiser kommer langt ned på behovspyramiden. Det dreier seg om maksimum 4 x 9 måneder av et liv på 80 år.

Blodproppsrisikoen ved flyreiser skyldes både at man sitter i ro, uttørring og at blodkoagulasjonen aktiveres ved lavt lufttrykk. Graviditet gir i seg selv en økt blodproppsrisiko, så det er dermed to risikofaktorer man ikke kan gjøre noe med, om man ikke tar blodfortynnende sprøyter (Fragmin), men det anbefales bare til dem som tidligere har hatt blodpropp.

Fosteret kan overopphetes om man soler en gravid mave.

Malaria, tyfoidfeber, cytomegalovirus og toxoplasmose er farlige for fosteret.

Det man kan lure på er hvorfor jeg ikke fraråder alle bestemt å reise, svaret er at det er fordi det til syvende og sist en selv som har ansvaret, og det kan være folk som har god grunn til å reise. Da må vi nøye oss med å gi råd, vaksiner og malariam,edisiner for å gjøre risikoen så liten som mulig.