Gravid under langtidsopphold i utlandet

Spørsmål

Hei

Jeg har nettop tatt en test og er gravid i 7 ende uke.

Jeg er pa en lengre reise sammen med partner i utlandet (3ar) og vil helst ikke reise hjem til Norge for a fode om det er mulig.
Jeg er i omradet Thailand/Singapore/malaysia ved termin i januar 2005. Graviditeten var ikke planlagt, men velkommen. Vi har derfor endel sporsmal.

1)Bor jeg kontakte lege med det samme,
evt. nar skal forste mote med lege skje i svangerskapet?

2)Er det mulig a fode i utlandet juridisk uten for mye problemer?

3)Kostnader ved fodsel og sykehus. Er det a anbefale a fode pa et offentlig sykehus i nevnte omrader, eller er private sykehus/leger a anbefale? Er dette veldig dyrt?

4)Er det noe mat jeg bor holde meg unna som gravid,
og hvor mye og hva slags vitaminer bor en ta?

5)Vi har vart ute av landet i over ett ar og mister derfor medlemskapet i Folketrygden.
I tilfelle jeg velger a fode i Norge,
hvordan star jeg na da?

Med Vennlig Hilsen
Reisende

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

1) Jeg ser ingen grunn til at du skal følges mindre opp om du er på reise enn om du er i Norge. Her vil man i første omgang måle blodtrykk, hemoglobin, se etter sukker og protein i urinen og følge opp eventuelle plager som oppstår i forbindelse med svangerskapet. Du skal testes for hepatitt B og C, syfilis, HIV og toxoplasmose. Etter hvert skal det gjøres ultralyd, og det skal lages en svangerskapsjournal, hvor man følger morens vekt og fosterets størrelse.

Det er viktig å utelukke potensielt farlige sykdommer, som sukkersyke og høyt blodtrykk. Jeg synes derfor at du skal søke lege med en gang.

2) og 3) Det helt avgjørende her er om dere har reiseforsikring for denne reisen. Om du ikke allerede har en reiseforsikring for hele reisen, kan du ikke nå regne med å kunne tegne en forsikring for noen tusenlapper, og få forsikringsselskapet til å betale titusener for en fødsel. Hva det koster må du spørre legen der nede om. Juridisk er det fullt mulig å føde i Sørøstasia, og du vil ikke få problemer med barnets statsborgerskap når dere skal tilbake til Norge. Misjonærer og andre utestasjonerte har født i utlandet i alle år.

4)Se gjerne på min webside, www.reiseklinikken.com/reiser_gravide.html. Det er en rekke sykdommer i tropene som potensielt kan skade fosteret: malaria, tyfoidfeber, toxoplasmose, cytomegalovirus. Beskytt deg mot myggstikk og vær nøye med mat- og vannhygiene (for å unngå tyfoidfeber og toxoplasmose). Unngå rå salat.

5)Om du velger å reise hjem for å føde i Norge blir du automatisk igjen med i norsk folketrygd.

I og med at dette tydeligvis dreier seg om en ferie, og ikke et nødvendig arbeidsopphold, vil jeg råde deg til å reise hjem like godt først som sist. Når barnet kommer vil dere uansett være avskåret fra å reise rundt, da blir det stort sett å holde seg i ro på ett sted.