Gravid som planlegger reise

Spørsmål

Jeg fikk vite for to dager siden vite at jeg er gravid i ca 7-8 uke.Jeg har planlagt en ferie til Sør Afrika,men er nå i tvil om dette er så lurt.Jeg styrer selvsagt unna Malaria områdene.Jeg har hørt at lange flyturer ikke er å anbefale pga blodpropp.Jeg leser at Lommelegen setter en grense på 32uker for lengre flyturer.Hva def som lengre flytur?Det er ca11-12t til Sør Afrika.Jeg skal i utgangspunktet reise i ca 10.uke i svangerskapet,og blir borte i ca3-4 uker.1)Hva er grensen for hvor høy temp en gravid bør oppholde seg i? 2) Er det forsvarlig å reise?
Jeg er hittil i topp form,er ikke plaget av kvalme etc..
Håper på godt svar!!! MVH Gravid med reisefeber

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er klart at graviditet er noe av det viktigste som finnes, og mye viktigere enn fornøyelsesreiser. Men dersom billetten er betalt får du ikke igjen pengene på avbestillingsforsikringen på grunn av en nylig oppdaget graviditet. Om du bare overveier å dra, men ikke har kjøpt billett anbefaler jeg deg å bli i Europa, men om billetten er betalt skal du jo reise, og det går sannsynligvis bra det også.

Du skal ha de samme vaksinene til Sørafrika som andre: Difteri, stivkrampe, polio og hepatittt A (dette er drepte vaksiner, og de kan ikke skade fosteret. Produsenten fraråder riktignok vaksiner til gravide, men det er for å unngå å risikere å bli saktsøkt om noe skulle gå galt, det er ingen medisinsk grunn til å fraråde dem)

Betenkelighetener ved graviditet og reiser dreier seg om fosterskadende infeksjoner, og blodpropp. Det er lurt av deg å reise til et sted hvor det ikke finnes malaria. Unngå å spise rå salat eller rått kjøtt, så er risikoen for toxoplasmose liten.

På flyet må du drikke rikelig, og skaffe deg en plass ved midtgangen så du får gått mye, for å redusere risikoen for blodpropp. I følge IATA’s retningslinjer kan gravide reise med fly inntil svangerskapsuke 36, og kun fire timers flyreiser uten mellomlanding i uke 36 og 37. Fra og med uke 38 er det ikke lov å fly.

Det er ikke noen spesiell grense for hvor høy temperatur en gravid bør oppholde seg i, men gravide plages lettere av varmen enn andre, så du vil neppe trives ved temperaturer over 30 grader. Husk forresten på at gravide ikke skal sole seg lenge, da det er fare for overoppheting av fosteret når solen steker mot maven (dette gjelder nok mest de langtkomne graviditeter). Om du skulle bli syk og få høy feber, vil fosterets temperatur, som er en grad over morens, kunne bli kritisk høy.

Det er ikke uforsvarlig å reise.