Gravid på reise til Thailand i disse SARS-tider

Spørsmål

Jeg er gravid i 2 måned, og planlegger å reise til Thailand og Cambodia om 2 1/2 uke på ferie. Hva er norske helsemyndigheters anbefaling med hensyn på fare for SARS i Bangkok, Phuket og Siem Reap? Jeg skal være borte i 2 uker og bo på hoteller med høy standard. Er det andre ting man bør passe seg for i forbindelse med svangerskap og reiser til Sørøst-Asia?

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er ikke helsevesenets oppgave å spre unødig frykt. Men jeg har probemer med å skjønne vitsen med å bruke tusenvis av kroner på en lang og strabasiøs reise for et kort opphold på den andre siden av jorda i en tid da vi ikke aner hvordan SARS-epidemien vil utvikle seg, når du attpå til er gravid.

Du finner mine råd på www.reiseklinikken.com/gravide.html, i korte trekk dreier det seg om å gå mest mulig på flyet (ha plass ved midtgangen), drikk mye vann, både på flyet og i Thailand. Spis ikke rått kjøtt og rå salat. Sol ikke din gravide mave for lenge, for fosteret kan bli overopphetet.

Når det gjelder SARS har helsemyndighetene foreløpig ikke frarådet reiser til Thailand, men du må følge daglig med på Folkehelseinstituttets webside www.fhi.no/tema/smittevern/sars/.