Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid med reiseplaner

Spørsmål

Hei! Jeg har 2 spørsmål som er ganske forskjellige.

Spørsmål 1.
Jeg prøver å bli gravid. Har bare prøvd 3-4 mnd, men har regelmessig menstruasjon og tar eggløsningstester som funker på meg. Fikk positiv eggløsningstest i dag på dag 19 i syklusen, dvs at det er ca 2 uker til jeg evt finner ut om jeg er gravid. Det som er dilemmaet mitt er at vi planlegger en siste reise til Dubai mens jeg er gravid og pga dårlig ferieplanlegging på jobben, så er det frist for å sette opp ferie 1.september for perioden fram til slutten av april. Vi har veldig lyst til å reise i starten av februar eller mars pga klimaet i Dubai. Hvis jeg blir gravid nå, går det fint å reise dit da tror du? Vi har bestilt reise 11 mars for 1 uke, (har endre/avbestillingsbeskyttelse) da vil jeg være 31 uker på vei ca når vi reiser hjem. Er dette for sent å reise? og er det bedre hvis jeg reiser 4-5 uker tidligere? evt hvis jeg ikke blir gravid nå, men på neste EL. Er helt frisk, og har ingen sykdommer. Er vant til å reise på flyturer som varer 6-12 timer, og har hepatitt A vaksine, samt stivkrampe. Har aldri vært gravid tidligere. Har også reiseforsikring og Dubai skal ha bra sykehus hvis noe skulle skje (noe som var viktig da vi bestemte reisemål.) Vet jo at man aldri kan vite hvordan et svangerskap blir, men håper du kan gi meg noen svar.

Spørsmål 2.
Jeg ser at det ikke er noen hudlege her lenger? så jeg spør deg. Jeg har noen stygge arr på oversiden av underarmen som er ca 8 år gamle (som jeg lagde selv) De er hvite og det er tre streker som hver er 3 cm lange og 2-3 mm brede. Jeg synes det er ekstremt sjenerende å ha dem og vil gjøre noe med det. Har prøvd diverse oljer og silikonplastre for arr, men jeg går ut i fra at arrene mine er for gamle for slik behandling? Hvilke alternativer har jeg for å få det så lite synlig som mulig? Har lest litt om kirurgi, laser og kortisonsprøyte, men synes det er en jungel av klinikker der ute med forskjellige behandlinger (bor i Oslo).
Håper du kan hjelpe meg.

Svar

Til spørsmål 1.
I utgangspunktet mener jeg at man bør holde seg innenfor Europa når man er gravid, men Dubai er et så rikt land at jeg tror ikke det skulle være noe særlig problem å reise dit. Det er ikke risiko for malaria i Dubai, og du trenger ikke å vaksineres mot gulfeber før reise dit. Flyturen fra London er ca 7 timer, så da er det er viktig å gå mye på flyet, for å forebygge blodpropp. Om reiseruten er slik at det blir kortere enkeltstrekk er blodproppsrisikoen neppe noe problem. Risikoen for fosterskade om du skulle få infeksjoner som kan skade fosteret er størst i første trimester. Annet trimester er det beste tidspunktet å reise på.

Men min hovedanbefaling er at gravide bør ta det rolig på reisefronten.

Til spørsmål 2.
Du bør få fastlegen din til å henvise deg til en plastikkirurg. De kan sannsynligvis pynte på arrene så de blir nesten usynlige.