Gravid kvinne med besvimelsestendens og en hvilepuls på 46: Kan hun reise med fly?

Spørsmål

Min datter på 42 år er gravid i snart 6. Mnd. Hun er overvektig og i det siste har hun besvimt 2 ganger. Hun er undersøkt av lege som ikke finner noe spes. Nå skal hun på ferie til Korsika i 2 uker.Er det farlig å fly for henne? Puls og blodtrykk er under normalt - puls på 46 slag i minuttet.
Jeg er glad for gode råd.

Svar

I utgangspunktet høres det ut som at hun ikke bør dra på en flyreise. Man kan se en hvilepuls på 46 per minutt hos unge idrettsmenn, uten at det er noe galt. I slike tilfeller får de lett pulsen opp i 180 per minutt ved anstrengelser. Hos en overvektig, gravid kvinne på 42 år er det ikke normalt å ha hvilepuls på 46, og besvimelsestendensen er et varsel om at noe er galt. Når man besvimer er det fordi hjernen ikke får nok oksygen. Får fosteret nok oksygen? Når man er i cruisehøyde med et fly er trykket i kabinen som på toppen av Galdhøpiggen.

Lav puls kan ha flere årsaker. I verste fall er det noe galt med hjertets evne til å lage puls i forkammeret, såkalt Sick Sinus Syndrome, eller en blokkering av ledningen fra forkammeret til hjertekammeret, såkalt AV-blokk, som kan diagnostiseres med EKG. Det kan også hende at hun har et for lavt stoffskifte, såkalt hypothyreose, som hun i så fall må få orden på så snart som mulig.

Det finnes ikke noe verden som er viktigere enn en graviditet. Nå bør hun holde seg i Norge, og utredes for sin lave puls.