Gravid fra zikaområde.

Spørsmål

Jeg har nettopp funnet ut at jeg er gravid, siste menstruasjon var for litt over en måned siden. Problemet er at jeg og samboeren min for to uker siden kom hjem fra ferie i et område hvor jeg har lest i etterkant at zikaviruset muligens er funnet. Jeg vet jeg fikk myggstikk mens jeg var der, men har ikke vært dårlig på noen måte (men så har jeg også lest at man vanligvis ikke får symptomer om man blir smittet). Men jeg blir jo likevel litt bekymret for om jeg kan være bærer av viruset, og har derfor kontaktet fastlegen og fått time om tre uker. Så da er spørsmålene mine: Får fastlegen testet om jeg er smittet, og om jeg skulle være det, hva gjør jeg da? Er abort den eneste utveien? Jeg har lest litt forskjellige anbefalinger, og har forstått det som at vi bør benytte kondom i tilfelle samboeren min skulle være smittet, men hvor lenge?

Svar

Du skriver at Zikaviruset "muligens er funnet". Om det ikke er bekreftet at det er funnet zikavirus i området trenger du ikke å bekymre deg. Om du er gravid og har vært i et område hvor det forekommer zikavirus bør du så snart som mulig få tatt blodprøve hos legen din. Dette kan ikke vente i tre uker, fordi man både leter etter virus (som påvises ved PCR-test) og antistoffer mot virus (IgG og IgM). Viruset i blodet forsvinner raskt, mens antistoffene kommer etter hvert. Om man bare finner antistoffer etter for eksempel tre uker kan man ikke vite sikkert om det dreier seg om en akutt infeksjon eller antistoff fra en tidligere infeksjon, som kanskje kan være et annet virus som kryssreagerer i testen. I utgangspunktet er risikoen for at du er smittet liten, i og med at du ikke har hatt symptomer. Om det påvises at du ble infisert med zikavirus tidlig i graviditeten må du overveie abort, men det mest sannsynlige er at prøvene vil vise at det ikke er noe problem i det hele tatt.

Folkehelseinstituttet anbefaler at mannen bruker kondom under hele svangerskapet om han har vært i et område hvor zikavirus forekommer. Dette rådet kan syne unødig strengt, og det vil revurderes når mer informasjon foreligger.

Se også Folkehelseinstituttets informasjon om dette: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/zika/sporsmal-og-svar-om-zikafeber/