Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gjesping

Spørsmål

Får veldig ofte tunge gjespetokter når jeg kjører bil. Er ikke trøtt eller mangler søvn. Kommer etter få hundre meters kjøring. Veldig irriterende, klarer ikke «kvele gjespen» og må gape høyt. Kan det skyldes en «refleks» som om kroppen har lært seg til å gjespe når bevegelsen eller lyden fra bilkjøring kommer? Har forsøkt åpne vindu, bruke AC, skifte mellom varme/kulde, ingen effekt. Gjelder i alle biler, også på buss. Kan jeg gjøre noe for å stoppe dette?

Mann 60
Svar

Hei.

Gjesping er ikke noe vi som leger har noen erfaringer med eller spesielle kunnskaper om, men jeg kan forsøke å tenke litt høyt her:

Hvis ikke gjesping skyldes trøtthet, hvilket du sier, så er årsakene noe mer uklare, men det kan for eksempel handle om vaner og reflekser, slik du selv er inne på, evt kjedsomhet. Les gjerne mer i følgende artikler om gjesping:


https://www.side2.no/helse/derfor-gjesper-du-4567082

https://forskning.no/biologi-dyreverden-evolusjon/et-mysterium-til-a-gjespe-av/1063837


Hva du kan gjøre med dette, er jeg slett ikke sikker på, så dette blir kanskje mer prøve og feile, inntil du finner noe som evt hjelper, men jeg tenker at å endre situasjonen i bilen så mye som mulig, kanskje kan virke. For eksempel høy musikk, vidåpne vinduer, telefonsamtaler over handsfree med interessante personer, lydbøker, hva som helt som kan engasjere og gi hjernen stimuli. Rikelig med kaffe før kjøreturen er også kanskje verd å forsøke, selv om du ikke kjenner deg trøtt.

Håper at du finner gode løsninger. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-