Gjennomgått tuberkulose?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 45 år. Det er noe jeg har lurt på i mange år som jeg nå vil spørre om. Da jeg var 17 år var jeg på Fillipinene i 2 måneder. Jeg fikk en stygg hoste og ble etterhvert veldig syk. 40,5 i feber og det gjorde veldig vondt å puste. Jeg ble innlagt på sykehus i Mindanao. Det ble tatt røntgen og div. tester. Jeg fikk diagnosen tuberkulose, og fikk behandling for dette. Jeg dro derfra videre til Bangkok, og fortsatte behandling der. Etter en del uker (husker ikke hvor mange) ble jeg mye bedre, og etterhvert helt bra. Jeg har ingen journaler fra dette, og jeg fikk veldig lite informasjon direkte. De syntes rett og slett at jeg var for ung til å få direkte informasjon, så det meste gikk via min arbeidsgiver. I ettertid har jeg til og med lurt på om jeg faktisk hadde TB. Jeg vet at TB er svært vanlig på Fillipinene, men jeg tviler likevel på deres kompetanse. De siste årene har jeg hatt en del hoste. -Noen ganger uten andre forkjølelses-symptomer. Det hender at jeg får vondt i lungene også. Kan det ha noe sammenheng med TB for 28 år siden? Jeg var hos fastlegen min i går, men han virker så ung og uerfaren. Han sa det kunne være mikroplasma. Han tok noen blodprøver for det, og ting som kan tyde på at jeg har dårlig immunforsvar. Han ga meg en rekvisisjon til røntgen, for sikkerhets skyld. Men jeg kvier meg litt for å gå. Jeg er redd de skal tro jeg er hypokonder. Kan man se om man HAR HATT tuberkulose med røntgen? Er det vanlig måte å finne ut av det på? Hva med pirkè-prøve? Og med TB, er det slik at enten så har man det, eller så har man det ikke? Kan det at det ligger latent påvirke helsen på andre måter? Fks. gjøre at bronkitt blir mer langvarig for eksempel? Kan ellers nevne at jeg ikke røyker (har aldri gjort det -fast, kun litt festrøyking i yngre dager). Jeg har ME, og lurer også på om TB kan være en medvirkende årsak til det. Takknemlig for svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har mange spørsmål som jeg håper å kunne svare på, i allefall belyse.

Tuberkulose er en infeksjonssykdom som skyldes bakterien Mycobacterium tuberculosis, og spres gjennom luften. Sykdommen opptrer vanligvis i lungene, men kan ramme alle organer i kroppen. Tuberkelbakteriene smitter gjennom ørsmå spyttdråper, for eksempel hvis du har aktiv lungetuberkulose og hoster. Slike små spyttdråper kan også komme ut i luften når du snakker, ler eller synger, men da er smittefaren mindre. Smitten overføres ved at en annen person puster inn spyttdråpene slik at dråpene kommer ned i lungene. Tuberkulose er langt mindre smittsomt enn influensa eller meslinger. Det er kun lungetuberkulose og en sjelden form for halstuberkulose som er smittsom. Selv om du blir smittet av tuberkulose behøver du ikke bli syk. Hvis du har bakterien i kroppen men ikke er syk, smitter du heller ikke andre. Dette kalles latent tuberkulose. Det er anslått at en tredel av verdens befolkning har latent tuberkulose men bare rundt ti prosent av disse vil utvikle sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen øker hvis du har nedsatt immunforsvar som følge av for eksempel dårlig ernæring, stress, andre sykdommer som hiv eller diabetes, eller bruker spesielle medisiner som for eksempel immunnedsettende behandling.

Ut ifra det du skriver er det ikke mulig for meg å si hvorvidt du hadde aktiv tuberkulose da du var på Fillipinene. Det som taler imot at du hadde behandlingstrengende tuberkulose er slik jeg forstår det, er en relativt kort behandlingsperiode. Tuberkulose behandles vanligvis med medisiner i form av antibiotikatabletter daglig. Behandlingsvarighet er oftest 6 måneder, men av og til også lengre.

Det at du de siste årene har hatt hoste og det du beskriver som vondt i lungene kan ha mange årsaker. Hvorvidt det har noe med evt. tuberkulosen 28 år tilbake i tid blir for meg umulig å si.

Røntgen av lungene er en god plass å starte. Jeg synes du bør ta den undersøkelse og ikke føle at du er hypokonder. Når det er sagt så vil ikke røntgen av lungene dine nødvendigvis gi noe svar på hvorvidt du har latent tuberkulose eller hvorvidt du hadde aktiv tuberkulose den gang. De færreste som behandles for tuberkulose vil ha arrforandringer på lungene som vises på røntgen - nesten ingen vil jeg si. Ved latent tuberkulose ser man heller intet unormalt. Pirkeprøve benyttes ikke lengre. IGRA (interferon gamma release assay) er en blodprøve, og brukes som hovedregel kun til å avklare om man har latent tuberkuløs infeksjon, ikke til diagnose av aktiv tuberkuløs sykdom. Latent tuberkulose vil ikke påvirke helsen din på noe vis, og jeg har ikke vært borti at tuberkulose har noe med senere ME å gjøre.

Håper dette var nyttig for deg. Som du skjønner så vil du kanskje aldri kunne få svar på hva som feilte deg på Fillipinene, men jeg synes du bør ta røntgen av lungene dine, og sammen med fastlegen forsøke å finne ut hva dine nåværende plager skyldes, og hva du evt. kan gjøre for å minske/fjerne disse plagene. Det at du ikke røyker er et svært godt utgangspunkt når det gjelder arbeidsforholdene til dine lunger.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn