Ganglion

Spørsmål

Hei.
Har fått en utvekst ved håndleddet på venstre hånd like ved roten til tommelen. Den virker litt bruksaktig og er ikke spesielt plagsom, men jeg syns den har vokst i det siste. Fikk en firetomms spiker fra en spikerpistol inn i hånden får et års tid siden uten at jeg har hatt noe spesielle mèn etter det. Kan det ligge noe igjen der inne som skaper trøbbel ?

Relevante sykdommer/medisiner: Utvekster

Mann, 37 år

Svar

Hei !

Det du har, er nok ganske sannsynlig et såkalt ganglion. (ut fra din beskrivelse, jeg har jo dog ikke sett det selv.)

Ganglion er en cyste (væskefylt dannelse omgitt av en hinne) med geleaktig innhold. Utgangspunktet for ganglionet er en leddkapsel eller en seneskjede, mao. en slag utposing av en seneskjede.

Behandling er kun aktuelt for å lindre eventuelle symptomer. Dersom tilstanden gir langvarige smerter eller ømhet, og man har problemer med funksjonen i håndleddet, kan legen forsøke å trekke ut innholdet ved å stikke en sprøytespiss inn i cysten. Alternativt kan cysten opereres bort.
Men dersom du ikke har plager, er der heller ingen grunn til å fjerne den.
Det er en ufarlig tilstand.
De går ofte bort av seg selv etter noen måneder. En britisk undersøkelse viste at ganglioncysten forsvant av seg selv i halvparten av tilfellene. Blant dem som ble operert, kom ganglionet tilbake hos ca. halvparten. Nettoeffekten ble derfor den samme.

Jeg kan ikke tro at spikerepisoden du forteller om, har noe som helst med det hele å gjøre. Årsaken til ganglier er ukjent.

Håper dette var en grei forklaring. Lykke til !