"Fysisk eller psykisk?"

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste 3 årene slitt med litt forskjellige symptomer. Det startet høsten 2014 med en influensa som ikke ville gå over. Og siden da har jeg hatt influensaliknende symptomer som har kommet og gått, noen ganger bare noen dager i mellom, andre ganger noen måneder. Da har jeg hodepine, muskelsmerter, feber og føler meg helt utslitt. Har tatt blodprøve som var fin, stoffskiftet normalt. Noe jernmangel, og litt lavt blodtrykk. Men tror det ble normalt igjen etter jerntilskudd. Det har vært målt hjerterytme, normalt. Jeg får ofte sykdomsfølelse som nevnt over etter dager med mye fysisk og/eller mental aktivitet. Hodepine noen ganger i form av at det kjennes ut som det stikkes en strikkepinne inn i hjernen, venstre side. Også samme stikkende smerte i bryst/lunge regionen, hvor det stikker når jeg puster. Jeg kuttet ut trening og fritidsaktiviteter en lang periode fordi jeg måtte prioritere å klare gå på jobb. Jeg har vært sykemeldt 100% fra jobben i flere perioder, sist gang over 4 mnd. Da gikk det greit å begynne med trening igjen. Har slitt med depresjon og angst i perioder, og er fulgt opp av psykolog. Men er ikke deprimert nå. Har diagnose tilpasningsforstyrrelse. Etter noen belastende hendelser på jobb siste året. Slik jeg ser det har depresjonen kommet når jeg ikke klarer å være i aktivitet. Altså ikke som årsak til utmattelsen. Og angstsymptonene det samme. Når jeg ikke får gjort det jeg egentlig bør gjøre, opplever jeg panikkliknende tilstand. Jeg har også konsentrasjonsvansker, som gjør det vanskelig å henge med i samtaler og der jeg flere ganger bare faller helt ut, hodet er tomt. Disse er til stede hele tiden, men blir verre ved stress. Også hatt symptomer som svimmelhet, vansker med balanse, nummenhet i kroppen/halve ansikt (venstre). Det var tenkt mulig epilepsi en stund, men aldri utredet for det. Jeg lurer på om det kan være noe fysisk galt med meg, eller om jeg bare må godta at kroppen min reagerer slik på aktivitet/stress.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har en rekke uspesifikke kroppslige plager, og du lurer på om det kan være noe "fysisk galt" med deg, eller om det er kroppen som reagerer på stress og psykologiske faktorer. "Uspesifikke kroppslige plager" betyr at det er symptomer som ikke gir mistanke om en-1-konkret sykdom, men som kan oppstår av "alt eller ingenting".

Spørsmålet du stiller er naturligvis et godt og et riktig spørsmål å stille. For slike uspesikke plager kan i utgangspunktet både skyldes fysisk sykdom men også psykologiske faktorer / ikke-fysisk sykdom.
Derfor var det også riktig av det å oppsøke legen din for å bli utredet for dette. Det er den eneste fornuftige måten å finne ut av slikt på.
Legeundersøkelsen viste ikke noen tegn til sykdom og såvidt jeg forstår ble konklusjonen at der ikke var fysiske årsaker eller sykdom som årsak til plagene dine.
Når det er avklart, så er det "lov" å tenke at plagene kan henge sammen med psykologiske faktorer, slik du spør om.
Det er forøvrig ualminnelig vanlig og helt almenmenneskelig, og noe de fleste av oss opplever nå og da i livet, dette med at en kjenner ting fra kroppen som følge av følelser, tanker, stress, påkjenninger m.v.

Siden du både har fått avklart at der ikke er noen tegn til fysisk sykdom hos deg, og vi i tillegg vet at slike plager oftest har psykologiske forklaringer, så er det nærliggende å tro at dine plager kan ha med stress og psykologiske faktorer å gjøre.
Vi stiller ingen diagnoser her over internett, da vi på ingen måte har nok informasjon om pasienten til å drive med dette her, så dette er ingen endelig fasit fra min side, men mer en høyttenking, og en bekreftelse på at rent generelt sett, så kan dine plager har slike ikke-fysiske årsaker.

Jeg synes at du skal ta en runde til hos legen din nå etter at du har lest dette, for å høre med legen din om han/hun er enig i at det er slike forhold som spiller inn for ditt vedkommende, for det må være veldig greit for deg å få vite og å få avklart, så ikke du lurer mer på om du har noen uoppdaget fysisk sykdom,-hvilket jeg forøvrig tror er svært lite sannsynlig ut fra foreliggende informasjon her.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-