Funn på CT av lungene

Spørsmål

Hei!
Jeg hadde en ct Thorax i juni i fjor i forbindelse med en godartet eggstokk som ble fjernet. Radiologi skrev da at jeg skulle ha ny røntgen etter 6 mnd da det var en fortetning i venstre lunges underlapp med størrelse på ca 4 mm. Nå etter 7 mnd hadde jeg ny ct som viser det samme men uendret. Jeg hadde også en ct for litt over 2 år siden ved allergi utredning og i papirene der står det markert venstre hilus region i lungen men de mente da at alt var ok. ( vet ikke om det er da det samme om nå). Fastlegen min har sendt bildene videre til en lungelege så får jo svar etter hvert men jeg er veldig redd for at det kan være noe farlig og hvis ikke hva kan det være? Jeg er småbarnsmor og en del forkjølet men ikke plaget med lungebetennelse eller mye hoste. Håper du kan gi meg noen forslag til svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for din henvendelse.

Jeg forstår at du blir engstelig av å få slik informasjon. Når det er sagt er det ikke uvanlig, men heller vanlig å påvise noe tilfeldig ved en radiologisk undersøkelse hvor man i utgangspunktet så etter noe annet. En fortetning på 4 mm er en liten fortetning og behøver absolutt ikke være noe farlig. Det å spekulere i hva denne fortetningen kan være vil ikke være riktig av meg. Det at CT var uendret etter 7 måneder taler for at dette ikke er noe som er i bevegelse og mest sannsynlig ikke farlig. Med begrenset tilgjengelig informasjon kan jeg dessverre ikke si noe mer konkret enn dette. En CT-undersøkelse skal alltid tolkes med henblikk på risiko for det som potensielt kan avdekkes ved undersøkelsen. Dersom fastlegen din har sendt bildene videre til lungelege vil du få et klarere svar enn det jeg er istand til å gi deg. Radiologer som gransker bilder og vurderer radiologiske undersøkelser vil også i sin beskrivelse si noe om hva de ser og hvorvidt det er farlig eller ikke. Kontroll anbefales gjerne utifra standardiserte vilkår og behøver ikke nødvendigvis tolkes som at det er noe farlig som bør følges tett opp videre.

Håper dette var nyttig for deg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-