Fullverdig vegetarisk protein

Spørsmål

Hei! Jeg er vegetarianer og er bekymret for ikke å få i meg tilstrekkelig med fullverdig protein og anvender derfor proteinpulver i tillegg til maten. Jeg har nå gått opp i vekt når jeg spiser bröd, drikker melk og spiser ulike vegetariske produkter som sojapölse, sojaboller mm. og i tillegg proteinpulver. Det jeg lurer på er om melk sammen med kornprodukter som bröd og musli utgjör fullverdig protein. Noen steder har jeg lest at denne kombinasjonen gjör det, andre steder står det at den ikke gir fullverdig protein, men bare höyverdig. Gir melk sammen med korn fullverdig protein? Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Det er ikke noe problem å få i seg nok protein som vegetarianer så lenge du spiser forskjellige typer proteinholdig mat daglig. Det er ikke nødvendig med proteintilskudd. Fullverdig protein betyr at proteinet inneholder alle de 8 essensielle (livsnødvendige) aminosyrene kroppen ikke lager selv. Melk, egg og soya er alle fullverdige proteinkilder. Belgfrukter som erter, bønner og linser er fullverdige sammen med kornprodukter. Andre gode proteinkilder er Quorn, frø og nøtter.

Før trodde man at det var nødvendig å kombinere forskjellige typer proteinholdig mat til hver måltid, men det viser seg at kroppen får dekket behovet for aminosyrer så lenge man altså varierer med proteinkildene i løpet av dagen. Du trenger dermed ikke nødvendigvis å spise korn og melk samtidig, men da får du faktisk alle de 20 aminosyrene (også de kroppen kan lage selv fra tilstrekkelig mengde av de 8 essensielle), så det er et bra måltid.

Så fortsett å spise som du gjør uten proteinpulveret! Lykke til videre med et sunt, vegetarisk kosthold. Husk å få i deg mye frukt og grønnsaker også, ikke for proteinets del, men for alle antioksidantene og andre viktige næringsstoffer.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-