Fremmedord

Spørsmål

Har lest dette i en artikkel:" Utilstrekkelig nevromuskulær kontroll er antatt å være en viktig faktor i opprettholdelse, tilbakefall og progresjon av lokale og utstrålende smerter. Kliniske følger av et dårlig fungerende proprioceptivt system er følgende: Pasienten har vanskeligheter med å finne komfortabel stilling for hode og nakke om natta. Han føler seg stiv og trett om morgenen, smertene kan gradvis øke utover dagen. Statisk stilling over tid (kontorarbeid) medfører intens tretthet og smerte i nakke, hodepine." Hva betyr "nevromuskulær" og hva betyr "proprioceptivt"?

Har pt. ikke kraftig vondt i nakken og tar ikke medisiner nå.
Har bare "vanlig" vondt slik jeg har hatt i mange år.
Hvorfor har jeg fremdeles MYE parestesier, i hender, armer, føtter, ansikt... (Mest i venstre arm, som jeg fremdeles har betydelig vondt i.)

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt problemer med nakken i mange år. Er bedre i ferier og ved fridager. Sover noe dårlig om nettene. Får mer vondt/blir mer svimmel utover arbeidsdagene , spes. ved kontorarbeid. Blir verre for hvert år. Ikke tatt på alvor av lege, han mener det er "stressnakke", noe jeg selv ikke får til å stemme. Har for en tid tilbake fått påvist prolaps C6/7 (Ba om å bli sendt til MR pga perioder med svært sterke smerter nederst i nakke/venstre arm. Fikk etter påvist prolaps Mobic og Paralgin Forte hos en lege et annet sted. Har ikke fått noen form for utredning eller undersøkelse utover MR.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg vet ikke i hvilken sammenheng det artikkelutdraget er hentet fra så jeg kan ikke udype bakgrunnen for det som er skrevet der.
Når det gjelder de ordene du spør om så kan jeg imidlertid gi en liten forklaring.

Nevromuskulær:
Nevro=nervesystem, muskulær=muskelsystemet
Alle musklene i kroppen vår er styrt av elektriske impulser, enten fra det generelle nervesystemet vårt eller fra sentre i de enkelte muskelsystemene. Det siste gjelder spesielt i hjertet som styres av elektriske signaler som starter i selve hjertemuskulaturen (men også disse er delvis kontrolert av sentralnervesystemet vårt).
Når det gjelder de musklene som styrer bevegelsene våre så er de styrt fra hjernen og ryggmargen (sentralnervesystemet), muskelfibrene i en muskel får tilført elektriske impulser via små nervefibre som igjen kommer fra større nerver. Musklene er på denne måten sytrt svært nøyaktig fra hjernen vår slik at bevegelsene våre blir så koordinerte og nøyaktige som mulig.
Det er altså dette "sammarbeidet" mellom sentralnervesystemet og musklene våre som betegnes som det nevromuskulære system.

Proprioceptivt:
Denne betgnelsen henspeiler på sammarbeidet mellom leddene våre og lillehjernen (cerebellum). Det går svært fine og nøyaktige nervebaner mellom ale leddene våre og lillehjernen. Det er lillehjernen som har hovedansvaret for koordineringen av kroppens bevegelser slik at kroppen er i stand til å bevege seg på en effektiv måte uten at vi trenger å tenke på det. Skader eller sykdom i lillehjernen fører ofte til ustøhet og svimmelhet, samtidig vil ikke kroppen greie å automatisk finne den mest behagelige og hensiktsmessige stillingen i forskjellige situasjoner. dette fører ofte til "feil" bruk av muskler og ledd slik at man kan bli stiv i muskulaturen.
Dette systemet mellom ledd og lillehjerne kalles for det proprioceptive system.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn