Fotsmerter

Spørsmål

Merket for første gang ett ubehag under begge hælene når jeg stod i lengre perioder for 2,5 år siden. Dette ble gradvis værre men det siste 1,5 året har det stabilisert seg til å være kronisk ubehag under begge hæler og tåballene med en gang jeg setter foten i bakken. Kjennes ut som om jeg står rett på skjelettet og ikke har noe støtdemping. Svetter/er klam hele tiden på beina også selv om jeg går barbeint. Fikk da diagnosen plantar fasciitis til tross for at det ikke er værre når jeg stod opp om morgenen eller etter aktivitet. Er heller ikke overvektig eller har ulik benlengde. Prøvde kortisonsprøyter og betennelsesdempende salver/tabletter men dette hjalp ikke. Beinene blir derimot bedre når de blir varme (dvs løper, spiller fotball). For 2,5 månde siden fikk jeg lignende symptomer i rompen når jeg får vekt på hoftebeina som går ned mot stolen. Jeg fikk også vondt i ryggen men det var en mere smerte og ikke slikt ubehag som jeg kjenner i fot/rompe. Har nylig tatt MR av begge hæler, bekken og rygg og alt de fant var en liten midtskive-prolaps i L4. Alt så bra ut i bekken og hæler. Kiropraktoren min trodde først det var nerveklem som skapte smertene/ubehaget (MR avkreftet dette) men etter 9 behandlinger så er kun ryggplagene borte. Merker lignende ubehag når jeg ligger på siden og har vekten på utsiden av hoftene, har vekten fra det ene kneet oppå det andre eller anklene mot hverandre når jeg ligger i sengen. For meg virker det som om skjelettet er blitt for følsomt og blir irritert når jeg får vekt på det. En massasjeterapaut har massert meg og sier jeg har utrolig mye stive/ømme muskler/senefester i bein, hofter og rygg. Jobber vanligvis som programmerer (sykmeldt nå) og sitter stille hele dagen, men har trent mye vekter og vært aktiv inntill ryggplagene kom. Er heller aldri noe slapp eller trøtt og føler meg frisk hvis jeg ligger stille på sofaen. Har tatt blodprøver og ingenting slår negativt ut verken på senkning eller revmatiske prøver. De siste 8 ukene har jeg også hatt røde øyene (ingen veskedannelse) og ofte smerter når jeg ser på TV men vet ikke om dette har noen sammenheng. Fikk da øyedråper for øyekatar men dette har ikke hjulpet noe. Har blitt veldig bekymret for hva dette kan være etter så lang tid med problemer som bare ser ut til å bli gradvis værre. Hva kan man utelukke med tanke på at ingenting vises på MR og blodprøver? Bør jeg sjekke opp dette med øynene hos en øyenlege?

Mann, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Til å begynne med i spørsmålet ditt tenkte jeg umiddelbart på plantar fasciitt, som altås er en betennelse i senefestene til seneplaten i fotsålene. Denne diagnosen behandles som du skriver med betennelsesdempende salver, sprøyter eller medikamenter. Avlastning og innleggssåle er også en fornuftig behandling, og det er injeksjoner som har best effekt.

I og med at det ikke er funnet andre forklaringer, til og med ikke på MR, tror jeg at denne diagnosen er aktuell selv om du ikke har hatt god nok eller noen effekt av kortisonsprøyter. Jeg tror ikke dette har noe med nerveklem i ryggen å gjøre, og jeg tror heller ikke at øyeplagene din har noe med dette å gjøre, selv om det avogtil er forbindelser mellom øyeplager og leddplager.

Jeg synes legen din skal vurdere om du har fått tilstrekkelig behandling for en evt plantar fasciitt, og evt gjenoppta injeksjoner kombinert med avlastning og innleggssåle. Jeg kan dessverre ikke diagnostisere tilstanden din over internett, men du kan diskutere med legen din om det har noe for seg å fortsette med mer behandling.

Øyeplagene dine kan også allmennlegen vurdere i første omgang, det er kanskje ikke nødvendig å gå til øyelege umiddelbart, men hvis plagene ikke gir seg må du naturlig nok henvises videre.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn