Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstuvning av ankelen

Spørsmål

Falt i skibakke en uke siden. Tråkket kraftig over. Tok røntgen,ikke brudd. Fortsatt veldig vondt,spesielt ved enkelte bevegelser. Lurer på symptomer på leddbåndskade/-avrivning? Er MR neste steg eventuelt eller kan diagnose stilles klinisk? Smertene sitter foran på ankel: Mann, 31 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du falt altså i skibakken for en uke siden og tråkket kraftig over. Røntgen viste ikke noe brudd, men du har fortsatt mye smerter. Kan du ha røket et leddbånd?

Ankelleddet består av to ledd som gjør det mulig både å bøye og vri/rotere i ankelleddet. Stabiliteten i ankelleddet sikres av leddbånd på innsiden og utsiden av ankelen. På utsiden finnes tre selvstendige leddbånd - et fremre, midtre og bakre leddbånd. På innsiden utgjør fire leddbånd en enhet og oppfattes som ett leddbånd. Muskulaturen i området bidrar til stabiliteten i ankelen.

Den vanligste skademekanismen (inversjon) er at man tråkker forkjært slik at foten vris innover og det blir et betydelig strekk på leddbåndene på utsiden av ankelen. Langt sjeldnere skjer det motsatte, at foten vris utover og oppover med strekk på leddbåndet på innsiden av ankelen. Det fremre leddbåndet på utsiden av ankelen er mest utsatt for skade.

Det er vanskelig å gi helt konkrete råd uten at jeg vet nøyaktig hvordan skaden skjedde, og uten mulighet til å undersøke ankelen din. Et typisk funn ved ankelskader er hevelse foran og under ankelkulen på utsiden av ankelen. Ved å kjenne på de aktuelle beinstrukturene og leddbånd danner legen seg et bilde av skaden. Ved leddbåndskader er som regel leddbåndet ømt, mens selve ankelkulen er relativt uøm. Ved brudd er ofte ankelkulen påfallende øm. Ofte er det en betydelig blodansamling og det kan gjøre det vanskelig å utelukke brudd ved legeundersøkelsen alene. Da er røntgen nødvendig. Generelt så er det viktigste i akutt fasen å utelukke brudd. En del typer brudd trenger gipsbehandling og noen typer må opereres.

Du har altså vært til røntgen som var normalt, og sannsynligvis fått diagnosen "Forstuvning av ankelen". Det er godt mulig du har strukket eller røket et eller flere leddbånd i ankelen din, og det er noe du kan påvise på en MR-undersøkelse. Men når det er sagt så vil det ikke ha noen behandlingsmessig konsekvens om du skulle påvise skade av leddbånd nå. De fleste vil kunne trene opp ankelen til å fungere godt også uten ett eller to leddbånd, og det er først hos de som er plaget med en kronisk ustabil ankel flere måneder etter skade, at en vil vurdere operasjon.

Når det gjelder opptrening, så er den beste øvelsen er ledd-sans-trening på balansebrett. Det kan vanligvis starte 1-3 uker etter skaden. Treningen bør gjennomføres i 10 minutter 5 ganger per uke i 10 uker. Stå på et ben på et vippebrett med det andre benet løftet og med rett vinkel i kneleddet, mens armene holdes i kors over brystet. Til å begynne med kan øvelsen være vanskelig nok å klare mens du står på gulvet. For å gjøre det vanskeligere kan du lukke øynene mens du står på gulvet, eller velge å stå barfot på en skumgummimadrass eller et annet ustabilt underlag. Siden kan du trene på vippebrett eller balansebrett. Da kan denne øvelsen gjøres lettere eller vanskeligere ved henholdsvis å velge mykere og hardere underlag. Ellers gange og senere jogging rett frem. Etter hvert kan du begynne å foreta retningsforandringer og den aktuelle idretten etterliknes. Teip eller ortose (støtteinnretning) brukes i risikosituasjoner.

Det er helt normalt å ha en del smerter en uke etter en kraftig forstuvning av ankelen, men dersom du har så mye smerter at du ikke klarer belaste foten 7-10 dager etter skaden, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med legevakt / legen din for en vurdering. En sjelden gang kan en få mindre brudd i ankelen som ikke synes på vanlig røntgen, men som fanges opp på en CT-undersøkelse som da blir neste steg i utredningen.

Full smertefri bevegelighet oppnås ofte innen få uker. Tap av muskelstyrke kan trolig unngås helt ved tidlig trening. Det kan ta inntil 10 uker å gjenvinne tap av leddsans. Det vil i mellomtiden være lettere å pådra seg nye skader, fordi du er mindre oppmerksom på hvilken stilling du har ankelen i. Tilheling av skadet leddbånd kan ta opptil et halvt år. Faren for å skade seg på nytt er betydelig de første 12 månedene. Ortose eller teip kan til en viss grad beskytte i den utsatte perioden.

Når det gjelder henvisning til MR-undersøkelse, så vil jeg si at det kan bli aktuelt dersom har liten bedring og fortsatt mye smerter ca 4 uker etter ankelskaden.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!