Forstoppelse på reise

Spørsmål

Hei. Jeg er paa rundreise i Asia, og har faatt vedvarende problemer med magen. Problemene startet nesten umiddelbart etter reisestart for ca 2mnd siden. I denne tiden har magen vaert konstant oppsvulmet, til tider vond, og ligger paa grensen til forstoppelse. De faa gangene jeg klarer aa gaa skikkelig paa do, kommer det minimalt ut, og magen foeles derfor konstant helt full. I bedre perioder er den full av luft som vil ut, men ellers er den helt doed (jeg kjenner/hoerer ingen aktivitet). Avfoeringen er veldig fast (nesten umulig aa faa ut).
Hjemme er jeg normalt paa do hver dag, og har ofte loes mage.

Reisen er av det rolige slaget, jeg foeler meg ikke stresset. Jeg er stort sett i aktivitet hver dag (jogging eller trekking), og spiser sunt. Jeg spiser stort sett 4 ganger om dagen (til rimelig faste tider).

Jeg har ogsaa proevd noen tiltak for aa faa skikk paa magen, bl.a. ved aa spise fiberrik mat. Jeg kjoeper alt jeg kommer over av musli, frukt og (kokte) groennsaker, men dette ser ikke ut til aa hjelpe. Jeg pleier ikke aa hoppe over maaltider paa tross av ubehaget med magen, og jeg spiser mer fisk enn kjoett. Ellers er det mye ris til maten her, men har proevd aa begrense risinntaket. Ved to anledninger har jeg tatt avfoeringstabeletter for aa faa toemt meg skikkelig, men dette er jo bare en midlertidig loesning. Den begynner umiddelbart aa blaase seg opp igjen. Jeg spiser yoghurt til muslien, men ellers ingen melkeholdige produkter. Ellers har jeg med idoform fra norge, men det ser heller ikke ut til aa hjelpe.

Jeg fikk foelgende vaksiner foer jeg dro: Difteri, Hepatitt A, Kolera, Polio, Tetanus og Tyfoidfeber. Ellers gaar jeg paa Yasmin p-piller, og har hoppet over mensen en gang paa turen.

Jeg skal reise i 4mnd til, og magen gir meg stort sett daglige problemer ved aa vaere oppsvulmet og ubehagelig, saa jeg haaper virkelig du kan hjelpe meg med dette.

Relevante sykdommer/medisiner: (svak melkeallergi)

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er ganske vanlig å få forstoppelse under reiser. Mindre fiber i kosten enn det vi er vant til er en mulig årsak, men en væskebalanse på grensen til uttørring kan nok også medvirke.

Min råd er drikk rikelig, og spis gjerne fiberrik kost. Svisker, appelsiner, helkornbrød, kli (om du kan få tak i det) vi bedre avføringen. Men fiber hjelper bare hvis du drikker rikelig. Fysisk aktivitet er også bra for maven.
Du kan også kjøpe magnesiumoksyd på apoteket, det er kanskje det mest effektive av alle avføringsmidler.

Om ikke dette hjelper, bør du gå til lege, og få undersøkt om du har en parasittinfeksjon.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn